Over ons

JOB komt op voor jou! De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is een belangenvereniging voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Elk jaar wordt een bestuur gekozen dat bestaat uit mbo-studenten. Zij worden ondersteund door een team van beleidsmedewerkers en projectmedewerkers.

JOB weet ‘t
Wanneer jij als mbo-student vragen hebt over of problemen hebt met het onderwijs dat je volgt, kun je contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch, via onze website, via e-mail of door ons te whatsappen. JOB geeft jou advies en ondersteuning. Bovendien bepalen de vragen en klachten die binnenkomen bij JOB de stem die we laten horen richting de politiek, media en mbo-instellingen.Wij weten door onze klachtenlijn hoe we jou het beste kunnen ondersteunen.

JOB deed ‘t
Het afgelopen jaar hebben wij samen met CJP gezorgd dat mbo-studenten een cultuurkaart krijgen (2016).  Ook heeft JOB zich ingezet voor de ov-kaart voor minderjarige mbo-ers. Eerder heeft JOB onder andere naar aanleiding van een grote stroom klachten over hoge vrijwillige bijdrages een Zwartboek Schoolkosten geschreven (2012). In 2010 startte JOB ook het project ‘Jij Beslist Mee’ om inspraak van studenten in het mbo te stimuleren. Sinds maart 2011 zijn hierdoor alle mbo-instellingen verplicht om een Centrale Studentenraad (CSR) in te voeren, waardoor mbo-studenten de mogelijkheid hebben om mee te praten over het bestuur van de school.

Verder bespreekt JOB alle vragen en problemen die gesignaleerd worden met het Ministerie van Onderwijs en de Onderwijsinspectie. JOB werkt ook samen met verschillende organisaties in het onderwijsveld, bijvoorbeeld Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), de MBO Raad en onderwijsconsulenten.

JOB meet ‘t
Tot slot wil JOB zorgen dat de tevredenheid onder mbo-studenten groeit. De tevredenheid wordt onder andere gemeten met de JOB-monitor. Dit is het grootste tevredenheidsonderzoek in Nederland dat tweejaarlijks op alle mbo-instellingen wordt ingevuld. Kortom, jouw stem doet er toe!

 

JOB werd in 1999 opgericht vanuit het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Ben jij scholier op het voortgezet onderwijs, dan verwijzen we je graag door naar LAKS.

Medewerkers

Bekijk hier het team van medewerkers

Bestuur

Wie zitten er in het bestuur?

Organisatie

Meer informatie over de organisatie