skip to Main Content

Petitie Coronacheque

Mbo-studenten hebben het zwaar te verduren gekregen sinds de start van de coronacrisis. Moeite met het vinden van een stageplek of leerbaan, een sterk verminderde onderwijskwaliteit en (veel) hogere schoolkosten. JOB vindt dat iedere mbo-student recht heeft op een goede thuiswerkplek, maar wie gaat dat betalen wanneer je als student verplicht wordt om thuisonderwijs te volgen?

Als het aan JOB ligt draagt niet de student, maar de overheid verantwoordelijkheid voor extra kosten die studenten maken tijdens de coronacrisis. En daarom eisen wij €300 euro om de extra schoolkosten te dekken, voor iedere mbo-student in Nederland.

Verplicht thuisonderwijs? Dan ook verplichte financiering voor het creëren van een goede thuiswerkplek. Teken nu de petitie!

Wat JOB eist

  • Een coronacheque voor alle mbo-studenten, ter waarde van 300 euro.

Waarom JOB dit eist

De coronacrisis heeft veel invloed op mbo-studenten. Waar het volgen van praktijklessen op de instelling eerst de standaard was, is het volgen van online thuisonderwijs nu realiteit geworden. Uit ons onderzoek blijkt dat, door de coronacrisis, 40 procent van de studenten extra kosten hebben gemaakt om bijvoorbeeld een goede thuiswerkplek in te richten*. Voorbeelden van kosten zijn bijvoorbeeld het kopen van digitale lesmaterialen of de aanschaf van een laptop of koptelefoon om rustig thuis te kunnen studeren. Deze extra kosten worden door veel mbo-studenten gemaakt, terwijl zij daarbovenop ook nog het volledige lesgeld van hun opleiding betalen en te maken hebben met lessen van sterk verminderde kwaliteit.

JOB vindt dat mbo-studenten een cheque verdienen waarmee ze een goede thuiswerkplek kunnen bekostigen en de extra schoolkosten die al gemaakt zijn door deze crisis kunnen opvangen. Dit is waarom een financiële tegemoetkoming harder nodig is dan ooit tevoren:

  • Minister van Engelshoven geeft aan dat een restitutie van het volledige les- of cursusgeld voor studenten lastig te regelen is, omdat het onderwijspersoneel ook moet worden betaald
  • JOB vindt het niet kunnen dat mbo-studenten door de coronacrisis méér geld moeten bijleggen naast hun les- of cursusgeld en reguliere kosten
  • Mbo-studenten werken veelal vanuit een plek waar ze niet goed kunnen concentreren*
  • Waar ze niet de mogelijkheid hebben om goede spullen te bekostigen voor een fijne thuiswerkplek, zoals een koptelefoon die geluid filtert of een bureaustoel
  • Daarnaast zorgen werkgevers door heel het land voor fijne thuiswerkplekken voor hun werknemers en worden er thuiswerkvergoedingen beschikbaar gesteld

Waarom 300 euro?
JOB eist 300 euro voor iedere mbo-student in Nederland, en daar hopen wij jouw steun voor te ontvangen. Een bedrag van 300 euro komt overeen met de signalen die JOB dagelijks ontvangt, en sluit aan op de eenmalige thuiswerkvergoeding van 363 euro die rijksambtenaren hebben gekregen**. Ondanks het feit dat 300 euro niet alle kosten zal dekken voor mbo’ers die in zwaar weer verkeren, is 300 euro wat ons betreft een redelijke en haalbare tegemoetkoming richting mbo-studenten. Het is de bedoeling dat de studenten dit bedrag kunnen besteden aan bijvoorbeeld een fijne bureaustoel, goede internetverbinding, een koptelefoon, een laptop of om de kosten te dekken voor extra onderwijsbenodigdheden, zoals licenties.

*JOB-panel, 2020

** https://www.google.nl/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2350194-thuiswerkvergoeding-in-nieuwe-cao-voor-rijksambtenaren.html

Onderteken HIER de petitie! ?

    [honeypot honeypot-837]

    Back To Top