Blog #3 Het mbo verdient een beter imago!

Stop And Smell The Roses

Mbo’ers zijn laagopgeleid. Want wat leer je nu op een mbo opleiding? Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een loodgieter te zijn? Of het knippen van haar? Daarnaast zijn mbo’ers lui, ongemotiveerd en zijn niet geïnteresseerd in de wereld om zich heen. Er is een reden waarom wij het mbo ‘laag’ noemen want je leert pas echt wat als je naar het hbo doorstroomt.

Of toch niet? 2 maanden geleden schreven wij in “De Volkskrant” en “Trouw” dat ‘hoog’ en ‘laag opgeleid’ nergens op gebaseerd is.  Het mbo heeft meer dan 475.000 studenten, verdeeld over meer dan 60 mbo-instellingen die in totaal meer dan 170 verschillende beroepsopleidingen aanbieden. Ongeveer 7 op de 10 mensen tussen de 15 en 74 jaar is ‘laag’ (wij zeggen liever praktisch) geschoold. Geloven we écht dat meer dan een half miljoen Nederlandse mbo’ers en ‘laag’-opgeleiden minder bijdragen aan de samenleving dan andere studenten of werkenden?

Nee, wij geloven dat deze mensen zijn opgeleid tot vakman en vakvrouw. Die de handen uit de mouwen steken en niet terugdeinzen voor zwaar werk. Deze mensen en de meer dan 475.000 mbo- studenten vormen de motor van onze moderne maatschappij. Zij zijn niet ongemotiveerd of lui. Zij hebben passie voor hun vak en zetten dagelijks hun beste beentje voor.

Het wordt dus hoog tijd om over het imago en succes van het mbo te praten. Mohammed Mohandis (kamerlid van de PvdA en ex-mbo’er) heeft hier onlangs al een goede eerste stap genomen:  ‘Het MBO moet jongeren het gevoel geven dat ze onmisbaar zijn en dat we alle talenten van onze denkende doeners nodig hebben en zo samen vooruit te komen.’

Het mbo verdient een beter imago. Want zonder het mbo kan onze moderne maatschappij niet bestaan!

 

Jasper Schöbel, namens het bestuur van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs