Cursussen

1-daagse cursus

De 1-daagse cursussen zijn bedoeld voor raden die al even lopen, maar zich in bepaalde onderdelen nog verder willen ontwikkelen. Deze training is dus geen vervanging van de 2-daagse cursus. Als studentenraad kunnen jullie maximaal twee keer per jaar een 1-daagse cursus aanvragen.
Jullie kunnen kiezen uit de volgende onderwerpen:

 1. Effectief onderhandelen: hoe kun je het beste onderhandelen met je schoolbestuur om iets voor elkaar te krijgen?
 2. Slim afspraken maken: hoe zorg je ervoor dat iedereen zijn afspraken nakomt?
 3. Rechten van de studentenraad en vergaderen: Welke rechten heeft de studentenraad? wat is het belang van vergaderen? Hoe organiseer je een vergadering?
 4. Communicatie met de achterban: wie is je achterban? Waar heb je je achterban voor nodig? Hoe krijg je contact met je achterban?

Plaats: bij jullie op school
Kosten: de training kost €50,- per studentenraad + de reiskosten van de trainer(s) deze worden meestal door school vergoed. Is jullie studentenraad lid van JOB? Dan mogen jullie elk jaar één gratis training volgen (de reiskosten moeten wel vergoed worden)
Aanmelden: via ik meld me aan

2-daagse cursus

De 2-daagse cursussen zijn alleen bedoeld voor beginnende studentenraden. Tijdens deze cursus leer je samen met de rest van je studentenraad alles wat je moet weten om een goedlopende raad te krijgen. De onderwerpen zijn als volgt:

 • De wet: Waar kan je als studentenraad over meepraten en meebeslissen? Je krijgt voorbeelden voorgelegd waarbij je moet kijken of je daar volgens de wet iets over te zeggen hebt.
 • Rechten en plichten: Wat zijn jouw rechten en plichten als mbo-student? Hiervoor kijken we onder andere naar de onderwijsovereenkomst, de stageovereenkomst of het deelnemersstatuut.
 • Debatteren en argumenteren: Wat is goed debatteren en argumenteren?  In debatoefeningen mag jij je mening over verschillende stellingen geven. Bijv. school luistert te weinig naar de studenten!
 • Samenwerken in een team: Wat is jouw rol in een team? Ben je een echte voorzitter? Of een Uitvinder, Verkenner, Afronder? Als de teamrollen duidelijk zijn kun je de taken in de studentenraad goed verdelen.
 • Presenteren: Wat is een goede presentatie? Als je een voorstel wil presenteren aan jouw directeur dan is het belangrijk dat je boodschap duidelijk is en je de juiste hulpmiddelen hebt.
 • Vergaderen en onderhandelen: Hoe vaak vergadert de studentenraad? Wie doet wat? Hoe vaak vergader je met de directeur? Wat wil je bereiken?
 • Je achterban: Hoe leg je contact met je medestudenten en kom je er achter wat zij vinden van de school?

Plaats: Stayokay in Bunnik
Kosten: €125,- per student. Dit is inclusief 1 overnachting en ontbijt, lunch en diner (de kosten worden meestal door je school betaald)
Aanmelden: via ik meld me aan