Skip to content

Als de examens niet afgenomen kunnen worden als gepland. Op welke manier gaat het onderwijsteam hiermee om?

Onderwijsteam (de docenten) volgt het volgende stappenplan:

 • – Stap 1: Wat is (nog niet) behaald?
  Ze bekijken of de student alles al heeft gemaakt om het diploma te kunnen krijgen.
 • Stap 2: Examen mogelijk?
  Als er nog cijfers ontbreken wordt er gekeken of die examens nog gemaakt kunnen worden zoals ze eigenlijk gepland stonden.
 • Stap 3: Alternatief examen mogelijk?
  Als dat niet kan, dan wordt er gezocht naar een alternatieve examenmogelijkheid. Bijvoorbeeld door het examen op een andere locatie te organiseren of in een andere vorm, zoals met een videogesprek.
 • – Stap 4: Ander bewijs?
  Als dat ook niet kan, dan gaan de docenten kijken of er op een andere manier bewijs is dat de student voldoet aan de eisen. Misschien is er bijvoorbeeld wel een keer een praktijkopdracht gedaan waar je geen cijfer voor kreeg (een formatieve toets heet dat). Dit kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met een afsluitend gesprek (“interview”) met de student. Daarmee wordt zo goed mogelijk vast gesteld of je de stof of vaardigheid beheerst.
 • – Stap 5: Examen/diploma uitstel
  Als alle bovenstaande dingen niet mogelijk zijn? Dan kan worden besloten om het examen en daarmee het diploma uit te stellen.

 

 • Wat er ook gebeurt: het docententeam moet de aanpak die ze kiezen goed onderbouwen en overleggen met de examencommissie. De school moet namelijk kunnen garanderen dat jij alles kunt waar jouw diploma symbool voor staat – net zo goed als studenten van voorgaande jaren dat kunnen. Dat is belangrijk voor jou wanneer je solliciteert en voor werkgevers als je bij hen aan de slag gaat. De Inspectie van het Onderwijs kan de school hierover later lastige vragen stellen, dus de school moet zowel creatief en flexibel als zorgvuldig zijn.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top