Skip to content

Wat als je door de crisis niet alle onderdelen behaald. Kan ik dan nog wel doorstromen?

Mbo-studenten die nog een beperkt deel van de opleiding moeten afronden voor het behalen van het diploma en waarvan de verwachting is dat dit voor 1 januari 2022 haalbaar is, kunnen bij aanvang van het nieuwe studiejaar in principe starten aan een mbo-vervolgopleiding of hbo- opleiding en voorwaardelijk worden toegelaten.

·          Binnen MBO
De examencommissie van de mbo-opleiding waar de student vertraging heeft opgelopen, stelt voor 15 augustus 2021 een onderbouwd afrondingsadvies aan de student op. Dit advies beantwoordt de vraag of verwacht mag worden dat de student uiterlijk op 31 december 2021 de opleiding afrondt, gezien de eisen van de vervolgopleiding. Het advies speelt voor de toelating van de vervolgopleiding een belangrijke rol. Wanneer de vervolgopleiding besluit dat de student niet kan starten met de opleiding, dan zullen de opleidingen met elkaar in overleg moeten treden over de mogelijkheden om de student toch toe te laten.

·         Toelating HBO of AFD
Voor mbo-4 studenten die door de huidige maatregelen niet op tijd voldoen aan de toelatingseisen, geldt het volgende: studenten hebben tot 1 januari 2022 de mogelijkheid om het mbo-4-diploma te behalen.  Vanaf 1 september 2021 kunnen studenten dan al wel beginnen aan de studie in het hbo. De examencommissie van de mbo-school waar de student vertraging heeft opgelopen stelt voor 15 augustus 2021 een onderbouwd afrondingsadvies voor de student op. Dit advies beantwoordt de vraag of verwacht mag worden dat de student voor 1 januari 2022 de mbo-opleiding afrondt, gegeven de eisen die door de beoogde vervolgopleiding in het hbo worden gesteld. Het advies speelt bij de beoogde vervolgopleiding een belangrijke rol. De student neemt voorafgaande aan de start van de hbo-opleiding tevens deel aan de studiekeuzecheck bij de opleiding. Het kan zijn dat het advies van de mbo-school en het advies na de studiekeuzecheck van de hbo-opleiding niet overeenkomen. In dat geval zullen de mbo- en hbo-instelling met elkaar in overleg treden over het besluit om toelating aan de beoogde opleiding al dan niet mogelijk te maken. Studenten die ongediplomeerd doorstromen naar het hbo worden tot 1 januari 2022 door de mbo-school passend begeleid en ondersteund bij het behalen van hun mbo-diploma.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top