Duizenden mbo’ers niet naar het hbo door sociaal leenstelsel
Een vijfde van de mbo-studenten die door wil stromen naar het hbo doet dit niet als het sociaal leenstelsel wordt ingevoerd, is gebleken uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Michiel Steegers, voorzitter van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB): “Het is schandalig dat studenten door financiële beperkingen niet kunnen doorstromen. Straks kunnen alleen de rijken doorstuderen.”
Jaarlijks stromen circa 29 000 mbo’ers door naar het hbo. Na invoering van het leenstelsel zullen elk jaar zo’n 6 000 studenten noodgedwongen de arbeidsmarkt moeten betreden. In tijden van economische crisis valt dit echter niet mee: veel mbo’ers worden nu al verdrongen op de arbeidsmarkt door hogeropgeleiden. JOB vreest voor de effecten die het sociaal leenstelsel zal hebben op de jeugdwerkloosheid onder mbo’ers. De recente investering van 50 miljoen om jeugdwerkloosheid te bestrijden, is daarmee een druppel op de gloeiende plaat. Het belang van doorstuderen voor de positie op de arbeidsmarkt is nu groter dan ooit.
“Het is schokkend dat de regering het toekomstbeeld van de mbo’ers aan het invullen is,” aldus Steegers. Onderwijs moet toegankelijk zijn voor iedereen, maar wordt nu op verschillende manieren ingeperkt: afschaffing van de studiefinanciering, OV-jaarkaart en het inperken van de doorstroommogelijkheden. Studenten moeten de vrijheid hebben om zelf te bepalen of ze door willen studeren of niet.
De minister vindt investeren in studeren erg belangrijk. JOB roept de minister dan ook op om de daad bij het woord te voegen en met een plan te komen waarmee wél geïnvesteerd wordt in doorstuderen.