Skip to content

Fusieplan Albeda en Zadkine kan positief zijn voor het mbo

Vanmorgen maakten onderwijsorganisaties ROC Zadkine en het Albeda College bekend te gaan onderzoeken of samenvoeging mogelijk is. De scholen willen samen 7 vakscholen gaan opzetten. JOB is voorstander van kleinschaligheid, kleine vakscholen zouden daar een uitwerking van kunnen zijn. Preston Henshuijs (Voorzitter JOB): “Het idee dat de twee scholen elkaar niet meer beconcurreren maar samen beter in gaan spelen op de onderwijsvraag spreekt ons aan. Er is nog wel wat onduidelijkheid en wij hebben ook vraagtekens bij de plannen.”

Het creëren van 7 vakscholen kan leiden tot meer specialisatie en een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. De scholen geven aan dat ze nu niet goed kunnen inspelen op de onderwijsvraag in de regio. Studenten zouden veel baat hebben bij de plannen. Zij zouden betere begeleiding krijgen bij het maken van keuzes. Daarnaast kunnen kosten bespaard worden en meer geld naar het onderwijs gaan.

Dit is allemaal erg positief voor studenten en JOB is dan ook blij met de voornemens van deze scholen. Maar er zijn ook wel een paar vraagtekens te zetten. Zo zijn er nu nog veel onduidelijkheden. JOB maakt zich onder andere zorgen over de financiële positie van de scholen. Vooral Zadkine zit op dit moment in financiële tegenwind. Wat gaat dat betekenen voor de nieuwe samenvoeging en de vakscholen die daaruit voort moeten komen? JOB wil ook, net als Minister Bussemaker (OCW), weten hoe het bestuur van een dergelijke school eruit gaat zien. JOB wil graag minder bestuurslagen en management en meer onderwijs, dat is namelijk de kerntaak van een school. Preston Henshuijs: “De plannen zijn zeker positief en kunnen voor het mbo een nieuwe stap zijn naar kleinschaligheid en beter onderwijs. Maar er moet nog veel duidelijk worden, dat wachten wij rustig af.”

Back To Top