Skip to content

Geef student vrij voor demonstratie tegen leenstelsel

Studenten van het Koning Willem I college hebben toestemming gekregen van de instelling om 14 november op het Malieveld te demonstreren tegen het leenstelsel. De studentenraad van het college heeft hard haar best gedaan om toestemming te krijgen. Voorzitter Michiel Steegers van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB): “We zijn blij dat de instelling studenten de mogelijkheid geeft om te staken. We hopen dat dit een voorbeeld is voor de andere mbo-instellingen. ”

Mbo-instellingen nemen tot dusver een passieve houding aan. “We krijgen te horen dat het leenstelsel geen directe gevolgen heeft voor mbo-studenten. Terwijl mbo-studenten juist hard worden geraakt door de maatregelen wanneer ze willen doorstuderen”, aldus Steegers. “We roepen schoolbesturen nogmaals op om studenten vrij te geven op 14 november. Het is aan hen de taak om zich in te zetten voor de toekomst van hun studenten.”

Naast het college in Den Bosch heeft nog geen andere mbo-instelling toegezegd dat studenten lesvrij krijgen om te gaan demonstreren. ROC ter AA heeft wel aangegeven geen examens te geven op deze dag. “Mbo’ers die willen doorstuderen krijgen volgend jaar al te maken met het nieuwe leenstelsel. Mbo-instellingen moeten studenten de kans geven om op te komen voor hun toekomst.”

Door het leenstelsel hebben studenten in het hoger onderwijs geen recht meer op een basisbeurs. De kosten die studenten maken voor een studie moet worden geleend. Mbo-studenten worden door deze maatregel ontmoedigd om verder te studeren. Als een mbo-student met een studieschuld verder wil studeren, moet de student de schuld meenemen naar het hbo. De doorstromer is vervolgens verplicht de schuld onder de nieuwe voorwaarden af te betalen.

Update: Inmiddels hebben meer scholen een regeling met studenten op 14 november. Op deze pagina is een overzicht weergegeven.

Foto: Marie-II

Back To Top