Skip to content

Seksueel grensoverschrijdend gedrag op school

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Zowel op school als op stage kan het voorkomen dat je je onveilig voelt omdat jouw grenzen door de ander niet worden gerespecteerd. Dit heet ook wel grensoverschrijdend gedrag. In veel gevallen heeft dit gedrag een seksuele uiting. Er is sprake van seksueel overschrijdend gedrag wanneer je op een manier benaderd wordt die seksueel van aard is én over jouw grens heen gaat.

Misschien komt een klasgenoot of docent ongevraagd te dichtbij, maakt iemand op stage ongepaste seksueel getinte opmerkingen, word je nagefloten of geroepen op school, krijg je ongewenste appjes of foto’s doorgestuurd van een medestudent, of word je online gechanteerd of gepusht om (naakt)foto’s van jezelf te delen. Misschien maakt iemand wel een zogenaamde flauwe grap. Maar wat de intentie van diegene ook is, jouw grens moet ten alle tijden worden gerespecteerd. Of het nou een klasgenoot, collega, docent of stagebegeleider, ouder, partner of anders is. De grens ligt namelijk waar jij hem zelf trekt. Wat voor de ander geen probleem is, kan voor jou onveilig voelen. 

In al deze gevallen gebeurt er dus iets waar jij niet om hebt gevraagd, en waar jij je onveilig bij voelt. Het is dus belangrijk om te onthouden dat dit niet jouw schuld is, dat niemand het recht heeft om jou zo te behandelen, en dat je er niet alleen voor staat als dit voorkomt. Daarbij komt dat je veel tijd doorbrengt op school en stage, en dat deze plekken veilig moeten voelen voor jou om je er vrij te kunnen bewegen, leren en werken. Maar ook thuis en in je relatie moet je je 100% veilig en gerespecteerd voelen. Bovendien kan ook dit effect hebben op jouw mentale gezondheid, en jouw tijd op school.

Het meemaken van seksueel overschrijdend gedrag kan ervoor zorgen dat je nare gevoelens of gedachten ervaart zoals piekeren of slapeloosheid, of misschien houd je zelf er wel lichamelijke klachten aan over. In alle gevallen, ook al heb je wellicht geen klachten, is het belangrijk dat jij ergens terecht kunt met je hulpvraag. Daarom hebben wij hier een overzichtje gemaakt van de verschillende plekken waar je naartoe kunt als MBO student die hiermee te maken heeft.

Ik heb seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Wat nu?

Trek aan de bel bij iemand op school waar jij je veilig en comfortabel bij voelt. Dit kan de vertrouwenspersoon zijn. Elke MBO school heeft een vertrouwenspersoon, en deze persoon is het eerste aanspreekpunt voor gevallen van grensoverschrijdend gedrag en andere onveilige situaties. Als deze drempel te hoog is, ga dan vooral naar degene waarbij jij je wel prettig voelt, zoals een docent, of een slb’er.

Daarnaast is JOBmbo er om jou te ondersteunen als je het gevoel hebt dat je nergens terecht kunt. Wij kunnen je weliswaar niet directe hulp bieden, maar we kunnen wel samen met jou nadenken over wat je nodig hebt en waar je terecht kunt. Wij zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar tussen 10.00-17.00, op 030 790 0915.

Wat als ik liever anoniem wil bellen?

Voelen deze drempels als nog te hoog, of wil je liever anoniem praten over je ervaring? Dan kun je terecht bij de volgende hulplijnen buiten school:

  1. Centrum Seksueel Geweld biedt hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ze bieden zowel forensische, medische en psychische hulp (0800-0188, ma t/m vr 16.00 – 06.00 uur, za en zo van 20.00 tot 06.00 uur of via de chat op https://centrumseksueelgeweld.nl/het-is-niet-jouw-schuld/
  2. Slachtofferhulp Nederland (0900-0101, ma t/m vr 08.00 – 20.00 uur of via de chat op slachtofferhulp.nl)\

Wat als ik online te maken heb gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Heb je online te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Of is iets voorgevallen online waar je je oncomfortabel bij voelt maar het niet zo goed kunt plaatsen?

  1. WTFFF is een platform voor en door jongeren om hun verhalen over online seksueel misbruik te delen. Je kunt hier terecht voor verschillende vormen van hulp: https://wtfff.nl/
  2. Bij HelpWanted kan je terecht als je te maken hebt gehad met online seksueel misbruik. Hier kun je vragen om advies over je situatie, maar je kunt ook met experts chatten online: https://www.helpwanted.nl/

1 op de 6 meiden en 1 op de 25 jongens worden overgehaald om seks te hebben tegen hun zin in. Heb jij dit wel eens meegemaakt, maar weet je niet zo goed waar de grens ligt? Dan kan je terecht bij Sense. Op deze website kun je alles te weten komen over liefde en seks, wat consent is, wat telt als consent en wat niet, wat oké is en wat niet, en waar de grens ligt: https://sense.info/nl/over-je-grens. Ook kun je met ze chatten, én telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 15.30 op 0900 – 402 402 0 (let op: op donderdag vrijdag gaan ze pas om 13.30 open).

Wat als ik me thuis of in mijn relatie onveilig voel?

Voel je je thuis niet veilig? Ervaar je (seksueel) geweld in je relatie? Dan kan je terecht bij de volgende organisaties:

  1. Fier! Biedt hulp aan jongeren die te maken hebben met geweld in hun relatie, online seksueel misbruik, familieleden die jou mishandelen, of problemen binnen een eercultuur. Ook kun je hier terecht voor opvang als je je thuis niet meer veilig voelt, en behandeling van traumatische klachten. Ook kan je hier (anoniem) chatten met een hulpverlener (0800-208 0000 24/7, of chatten via chatmetfier.nl van ma-vr: 16.00 tot 06.00, uur/za, zo en feestdagen: 20.00 tot 06.00 uur)
  2. De Opvangatlas helpt je aan een tijdelijke, veilige opvang als je je thuis niet meer veilig voelt (https://www.opvangatlas.nl/)
  3. Advies en Meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling (0800-2000 24/7 via telefoon, of anoniem via chat van 09.00-17.00

Waar kan ik naar toe als ik mentale of fysieke klachten ervaar?

Ervaar je mentale en/of fysieke klachten na het meemaken van seksueel geweld? Dan kan jij terecht bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Dit is een opvang centrum waar je kan je als jongere t/m 25 jaar terecht kunt nadat je seksueel geweld hebt meegemaakt en hier klachten van hebt gekregen. Zij bieden allerlei verschillende therapieën aan om je hiermee te helpen. Er is geen wachttijd, maar je hebt wel een doorverwijzing nodig van je huisarts. Meer informatie over het aanbod aan hulp, en de intake procedure kun je vinden op deze website https://www.hetwkz.nl/nl/opvang-na-seksueel-geweld-voor-jongeren. Je kunt ze bellen voor een intake gesprek op 088 75 541 13, of je kunt ze bereiken per email op het volgende adres: steps@umcutrecht.nl.

Ben je ongewenst zwanger en weet je niet wat je nu moet doen? Weet je niet met wie je hier over kunt praten? Fiom kan je helpen zodat je er niet alleen voor staat. Ook kun je hier ervaringen van anderen lezen die hetzelfde of iets vergelijkbaars hebben ervaren als jij. Wil je liever een hupverlener spreken? Dat kan op 088 126 49 00. Op de website https://fiom.nl/ vindt je alle verdere informatie.

Heb je al van alles geprobeerd en ben je eigenlijk ontevreden met de zorg die je tot nu toe hebt ontvangen? Loop je nog steeds met vragen over je verwerkingsproces, je identiteit en intimiteit? Wil je je verhaal niet voor de zoveelste keer vertellen aan een zorgmedewerker die weinig begrip toont voor jouw situatie en trauma? Bij The Safe Space Club kun je terecht voor het laagdrempelig helen van seksueel geweld in groepsverband: https://www.thesafespaceclub.nl/vrijwilliger.

Wil je gewoon praten over iets wat je dwarszit? Platform Alles Oké?  biedt mensen tussen de 18 en de 25 jaar een luisterend oor als het even wat minder lekker gaat. Hier is geen onderwerp te gek of raar, en geen probleem te klein of te groot. Je kunt bij hen terecht als je niet lekker in je vel zit, als je tegen problemen op school, werk of thuis aanloopt, je zorgen maakt over de toekomst. Of gewoon als je iets dwarszit, en je hart even wil luchten, je eventjes minder chill voelt en je weet niet waarom: hier kun je terecht om anoniem te bellen of te chatten!

Meer weten?

Meer weten over wat seksueel grensoverschrijdend gedrag inhoudt, en waar de grens ligt? Kijk dan op https://www.nji.nl/grensoverschrijdend-gedrag/wanneer-is-iets-seksueel-grensoverschrijdend-gedrag

Ook op Centrum Seksueel Geweld kun je meer informatie vinden over wat seksueel misbruik is en wat voor vormen het aan kan nemen: https://centrumseksueelgeweld.nl/

Filmpje over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bestaat een grijs gebied met seksuele intimidatie? Grijs is de grens: https://www.youtube.com/watch?v=SCBtiH5f7cg

Ook kun je jouw klacht bij het College van de Rechten van de Mens anoniem indienen. Zij kunnen je niet direct steun bieden, maar helpt jouw melding hun werk als toezichthouder op de mensenrechtensituatie in Nederland. Op mensenrechten.nl//seksuele-intimidatie staat alle informatie over seksuele intimidatie en wat je kunt doen als je het hebt meegemaakt. Voor meer informatie over het stellen van vragen, het maken van een melding of het voorleggen van een klacht ga je naar College voor jou of direct naar het klachtenformulier. Telefonisch zijn ze tussen 10:00-13:00 bereikbaar via 030 – 888 38 888. Melden kan ook anoniem. Zij registreren dan de melding, zonder naam, of je nu belt of mailt.

Back To Top