Skip to content

JOB naar Mark Rutte

Als onderdeel van Coalitie-Y, een coalitie van jongerenorganisaties en ChristenUnie, brachten wij afgelopen maand een bezoek aan minister president Mark Rutte in het Catshuis. Coalitie-Y is bezig met een manifest waarin wij laten zien waar de jongeren tegen aanlopen tegenwoordig. Van het leenstelsel en prestatiedruk tot woningmarkt en pensioenen.

Als coalitie hadden wij besloten om van iedere organisatie ook een aantal leden mee te nemen naar het Catshuis toe. Uiteindelijk zaten we daar met 25 jongeren, een heel diverse groep met ieder zijn/haar eigen problemen, meningen en oplossingen. Uitgangspunt van die dag: een vaste plek krijgen aan de kabinetsformatie tafel. Een uur lang waren we in gesprek over de problemen en oplossingen die wij hadden, een structurele stem in de politiek, een generatietoets die ervoor moet zorgen dat alle grote beleidsstukken ook getoetst worden op ‘de volgende generatie’ om zo te kijken naar wat voor effecten deze beleidsstukken hebben.

Mark Rutte stond erg open voor al onze verhalen en oplossingen en heeft uiteindelijk toegezegd dat de jongeren een plek krijgen aan de formatietafel van het nieuwe kabinet. Een mooie overwinning voor Coalitie-Y, dus ook voor JOB.

Als mooie afsluiter van de dag zaten wij die avond met Coalitie-Y aan tafel bij M. Twee jongeren, Gert-Jan Segers en Tim Hofman(ook verbonden aan Coalitie-Y) zaten aan tafel om ons verhaal te doen van het gesprek met Mark Rutte en Coalitie-Y. Het manifest is bijna af, de mouwen zijn opgestroopt en in september gaan we het manifest presenteren.  Een mooie dag voor ons, een mooie dag voor de jongeren en nog mooie dagen in het vooruitzicht.

– Jurgen van der Hel, Voorzitter JOB 2019/2020

Back To Top