Skip to content

JOB roept mbo-studenten op alert te zijn bij rekening

Afgelopen jaar is er veel ophef geweest over onjuiste rekeningen die gestuurd zijn naar studenten. Gezien de grote omvang heeft de JOB in februari een zwartboek overhandigd aan de Tweede Kamer. Als reactie heeft de minister de wet nogmaals in een brief aan de scholen uitgelegd. “Wij moeten helaas constateren dat verschillende ROC’s zich voor het komende jaar weer schuldig maken aan het in rekening brengen van kosten die de opleidingen zelf dienen te betalen,” aldus Preston Henshuijs, voorzitter van de JOB.

Vorige week heeft de Onderwijsinspectie vastgesteld dat de rekeningen uit het zwartboek van de JOB inderdaad onjuist waren. De wet rondom schoolkosten stelt dat een volledige opleiding aangeboden moet worden voor het wettelijke lesgeld. ”De mbo-raad, vertegenwoordiger van mbo-instellingen, is van mening dat de Onderwijsinspectie de scholen met coulance moet controleren op schoolkosten, omdat de waarschuwing pas in mei dit jaar naar buiten kwam,” aldus een citaat uit de Telegraaf. “De wet op schoolkosten bestaat al zeker sinds 1994. De scholen kunnen zich daarom niet verschuilen achter de datum van de richtlijn,” aldus Preston Henshuijs.

De JOB roept de studenten en studentenraden op om hun rekeningen te controleren. “Wij zullen niet tolereren dat studenten honderden euro’s teveel betalen. Gezien de ernst van de situatie zal de JOB niet schromen om een kort geding aan te spannen tegen de scholen die willens en wetens de wet overtreden.”

Back To Top