Skip to content

JOB zwaar teleurgesteld over instemming met leenstelsel

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is zwaar teleurgesteld dat de partijen PvdA, VVD, GroenLinks, en D66 , in de Eerste Kamer hebben ingestemd met het leenstelsel. Michiel Steegers: “Dat studeren toegankelijk blijft, is met de invoering van het leenstelsel in de toekomst niet meer gegarandeerd.  Wij maken ons grote zorgen, veel mbo-studenten zullen niet meer kiezen voor een vervolgstudie.” JOB zal zich daarom blijven verzetten tegen het leenstelsel. 

Eén op de vijf mbo-studenten zegt  de kosten voor een vervolgstudie te hoog te vinden na invoering van het leenstelsel. Mogelijk is dit aantal nog hoger. Uit een onderzoek van JOB, LAKS en FNV Jong blijkt dat veel studenten nog onwetend zijn over de plannen van  het leenstelsel. Ondanks de vele bezwaren en onduidelijkheden in het wetsvoorstel die gisteren tijdens het debat in de Eerste Kamer de revue passeerden hebben de bovenstaande partijen er toch voor gekozen in te stemmen.

Michiel Steegers: “Wij blijven ons uitspreken tegen het leenstelsel, samen met alle mbo-studenten waar wij de laatste maanden actie mee hebben  gevoerd. We hebben in het verleden ook gezien dat maatregelen als de langstudeerboete met terugwerkende kracht zijn afgeschaft. Het is nog geen gelopen race.”

 

Back To Top