Skip to content

JOBmbo presenteert documentaire: Hoe overleef ik het mbo met autisme?

De nieuwe documentaire van JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs volgt Daniël, een mbo-student met autisme. Daniël heeft veel last van de transitie van speciaal onderwijs naar een reguliere mbo-opleiding. Hij voelt zich eenzaam en merkt dat school zich niet goed kan aanpassen aan zijn behoeftes. Ook ervaart hij stagediscriminatie: hij is meerdere keren afgewezen voor een stageplek vanwege zijn autisme.
De documentaire is nu te zien op YouTube.

Deze JOBmbo documentaire is de tweede in een reeks die onderzoekt hoe het is om te studeren op het mbo met een ondersteuningsbehoefte. Het doel van deze reeks is om de ervaring van studenten met een ondersteuningsbehoefte centraal te stellen door mét hen te praten over hoe zij het mbo ervaren, in plaats van óver hen. In het mbo is geen speciaal onderwijs, dus is iedereen welkom op het reguliere mbo-onderwijs. Maar voelt iedereen zich ook welkom? Waar loop je tegenaan als student? En is het haalbaar voor de school om voor iedereen aanpassingen te maken?

JOBmbo pleit voor een vast aanspreekpunt en betere begeleiding voor studenten met een ondersteuningsbehoefte. Scholen lopen vaak aan tegen te beperkte tijd en middelen om deze studenten specifieke aandacht te kunnen geven. Ook zorgcoördinatoren zouden extra ondersteund moeten worden, door trainingen te krijgen over het omgaan met bepaalde ondersteuningsbehoeften.

Bekijk ook de eerste documentaire in deze reeks: Hoe overleef ik het mbo met een auditieve beperking?
In juni volgt de derde documentaire, die in het teken zal staan van studeren met mentale gezondheidsproblematiek.

Back To Top