Skip to content

Lees onze brief aan het CvB over toelatingsrecht en gelijke kansen

Beste CvB,

Wij van JOB, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs, bieden we u graag het gelijke kansenspel aan. En nu we toch uw aandacht hebben, vertellen we u graag ook nog wat meer over het toelatingsrecht.

Gelijke Kansenspel
Het doel van het Gelijke Kansenspel om op een leuke manier het gesprek aan te gaan binnen de school. In dit bordspel, afgeleid van ganzenbord, zijn de kanskaarten gericht op 7 thema’s: geloof, huidskleur, geaardheid, leeftijd, armoede, mentale beperking en fysieke beperking. De kaarten zijn losjes gebaseerd op verhalen die de beleidsmedewerkers via de klachten- en informatielijn hebben gehoord (bijvoorbeeld een student die werd uitgeschreven van de opleiding omdat hij mentale problemen heeft).

Tip van JOB: Ga het gesprek aan!
Met het spel kunnen docenten op een leuke en makkelijke manier het gesprek aangaan over gelijke kansen. Verderop in de brief vindt u meer info.

Toelatingsrecht
Per 1 augustus 2017 is het toelatingsrecht in het mbo van kracht. En daar is JOB blij mee! 1,5 jaar later merken wij dat er nog steeds onduidelijkheden zijn over het toelatingsrecht, zowel bij studenten als bij medewerkers op (uw) school. Als geheugensteuntje zetten wij nog even de belangrijkste punten op een rij. Zorgt u ervoor dat de informatie bij de intakers terecht komt?

Aanmelden vóór 1 april
Als student heb je recht om toegelaten te worden tot de mbo-opleiding van je keuze als je:
• Je op uiterlijk 1 april hebt aangemeld bij de mbo-opleiding;
• De juiste vooropleiding hebt behaald voordat het mbo-schooljaar begint;
• Deelneemt aan de verplichte intakeactiviteiten voor die opleiding.
De toelatingseisen gelden voor alle mbo niveaus. Dus ook voor entreeopleidingen.

Tip van JOB: Communicatie
Weten alle medewerkers die de intake doen dat dit de enige eisen zijn waarop een student afgewezen mag worden als zij zich voor 1 april aanmelden? Extra benoemen bij de student kan geen kwaad.

Aanmelden na 1 april
Als je je na 1 april aanmeldt, vervalt het recht om toe gelaten te worden tot de opleiding van je keuze. Een school is wel verplicht om in het toelatingsbeleid om te nemen wat de toelatingseisen zijn voor studenten ná 1 april. Dit kan je dus terugvinden op de website van de mbo school.

Tip van JOB: Vindbaar document
Niet elke (aankomende) student is vaardig in het doorspitten van de website van uw mbo- school. Zorg er dus voor dat het document duidelijk vindbaar is voor de student!

Passend onderwijs
Studenten durven niet altijd te zeggen dat ze extra zorg nodig hebben. Soms zijn ze bang dat worden afgewezen voor de studie die ze willen doen. Ook tijdens de studie kunnen studenten tegen uitdagingen aanlopen.

Tip van JOB: Bekendheid
Studenten weten niet altijd waar zij terecht kunnen als ze zorg nodig hebben. Zorg ervoor dat zorgdocenten of coördinatoren/ studiepunt Handicap en Studie bekend zijn bij alle studenten.

Back To Top