Minister legt uit aan scholen wat ze zelf moeten betalen
JOB heeft het afgelopen jaar met de mbo-raad en OCW overleg gevoerd om de problemen rondom schoolkosten op te lossen. De minister heeft nu in een brief aan de scholen nog eens helder uitgelegd wat de wet rondom schoolkosten zegt. Er zijn al 15 jaar problemen rondom schoolkosten. “De wet is duidelijk, maar zonder strenge handhaving zullen scholen zich er niet aan houden”, aldus Preston (voorzitter JOB).
Dit jaar heeft JOB een ‘Zwartboek Schoolkosten’ gemaakt om de problemen aan te kaarten. Opleidingen brengen te vaak allerlei kosten in rekening bij de student die de opleidingen zelf horen te betalen. Voorbeelden van onterecht doorberekende kosten zijn:
Parkeergelegenheid, schoolpas, BPV, ouderavonden, diploma-uitreiking, leerlingbeheersysteem, bijdrage adviesraad, administratiekosten, allerhande verzekeringen, praktijkbezoeken, papier, kopieerkosten, introductiekosten, examenkosten, bijdrage aan verbruiksmaterialen, praktijkleren, openleercentrum, gebruik mediatheek, internetgebruik, sms‐info, gebruik van gereedschap, culturele activiteiten, intaketest, schoolbusjes, pensionkosten, BHV, laptop, software mediatheek, digitaal platform, lesmateriaal, projecten, kleine algemene kosten, breukgeld en disposables, communicatiemiddelen, brieven, informatie, verbruiksmateriaal, doelbijdrage, niveautesten, studiegids, stagefonds, studentenraad, collegebijdrage en huur sportveld.
In 2001 had JOB ook al een zwartboek uitgebracht. Elke keer als er een misstand is dan belooft de minister dat de onderwijsinspectie de problemen oplost (zie hier), maar nu 15 jaar later kunnen we vaststellen dat de onderwijsinspectie dit niet doet of niet kan. JOB wil dat er nu eens een goed plan komt om te zorgen dat de scholen zich aan de wet houden. JOB vindt dat opleidingen boetes moeten krijgen als ze de wet overtreden en/of onterecht geïnd geld terugbetalen aan de student.
Toch is JOB blij met de brief van de minister. In de brief wordt nog eens helder uitgelegd wat de wet in de praktijk betekent. Laten we even op een rijtje zetten wat er in de brief staat.
De student
De student is verantwoordelijk voor de onderwijsbenodigdheden waarmee:
1. de lessen voorbereid moeten worden. Zoals boeken, agenda, rekenmachine e.d.
2. Het gaat om de benodigdheden die afhankelijk zijn van persoonlijke kenmerken van de student (bijvoorbeeld werkkleding en -schoenen).
De school
Kort gezegd moet de school zorgdragen voor alles dat nodig is om de lessen te volgen en te geven en de examens te laten plaatsvinden (dus ook computers/laptops en bijvoorbeeld scharen voor een kappersopleiding). Dit wordt de basisuitrusting genoemd. Daarnaast hoort er een open leercentrum en een mediatheek aanwezig te zijn.
De vrijwillige bijdrage
Alle kosten naast het wettelijk lesgeld zijn per definitie vrijwillig en kunnen niet verplicht gesteld worden. Inschrijving aan een opleiding kan en mag nooit afhankelijk zijn van een andere dan de wettelijke bijdrage.
De studentenraad
Het bestuur van de school moet in overleg met de studentenraad vaststellen wat er onder onderwijsbenodigdheden en de vrijwillige bijdrage valt.
Hier kun je in detail de de brief lezen.
Hier kun je meer lezen over ons zwartboek.