Skip to content

Nieuwe regels rond doorstroom van mbo naar hbo

Volg je nu een mbo 4 opleiding en wil je daarna gaan doorstuderen op het hbo? Lees dan even verder. De Eerste Kamer heeft namelijk ingestemd met het wetsvoorstel Kwaliteit in Verscheidenheid van minister Jet Bussemaker. Met dit wetsvoorstel wil de minister de kwaliteit van het hoger onderwijs vergroten en de aansluiting tussen studenten, instellingen, bedrijfsleven en de samenleving verbeteren. Volgens minister Bussemaker kunnen aankomend studenten alleen een afgewogen studiekeuze maken als zij een goed beeld hebben wat een instelling en opleiding hen te bieden heeft. Betere voorlichting en begeleiding zijn daarbij cruciaal en een belangrijk onderdeel van de wet.

Voor mbo studenten die willen doorstromen naar het hbo gaan door deze wet een aantal dingen veranderen. Wil je in september 2014 beginnen, dan moet je je voor 1 mei 2014 aanmelden. Verder ben je niet meer automatisch voor iedere hbo studie toelaatbaar. Als je wil doorstromen naar een opleiding die inhoudelijk heel anders is dan de mbo studie die je gedaan hebt kan de hogeschool je vragen om een zogenaamd deficiëntieonderzoek te doen. Er wordt dan gekeken of je voldoende kennis hebt om de hbo studie te kunnen volgen. Vraag daarom goed na op de hogeschool van je keuze of je direct toelaatbaar bent of niet zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Meer informatie over hoe dit alles precies gaat verlopen volgt na de zomer. Wil je nu al meer lezen? Kijk eens op http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/07/10/wetsvoorstel-kwaliteit-in-verscheidenheid-aanvaard.html

Back To Top