Skip to content

Ook ROC Zadkine in acute financiële problemen

Na het enorme financiële debacle bij Amarantis is nu de Rotterdamse onderwijsgigant Zadkine aan het wankelen. Met een tekort van 19 miljoen op de begroting heeft Zadkine, een ROC met ruim 18 duizend studenten, acute financiële problemen. Zadkine heeft, net als Amarantis fouten gemaakt met vastgoedinvesteringen en derivaten. De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen in het MBO. Preston Henshuijs (voorzitter JOB): “Het is bizar dat deze onderwijsinstellingen niet meer bezig zijn met onderwijs, maar met bedrijfje spelen op kosten van de belastingbetaler en ten koste van de student”.

Het miljoenentekort bij Zadkine komt niet uit de lucht vallen. Jarenlang financieel wanbeleid, het aankopen van teveel duur vastgoed en het handelen in derivaten heeft geleid tot deze klap. De toezichthouder noemde het beleid ‘een beetje dom’. Henshuijs: “De problemen worden afgedaan als een beetje dom, maar in feite is het ronduit onverantwoordelijk! Het gaat hier om de toekomst van 18000 studenten”.

Het zijn immers de docenten en studenten die deze klap moeten opvangen. De nieuw benoemde bestuursvoorzitter Luc Verburgh geeft aan dat er 150 arbeidsplaatsen gaan verdwijnen, nadat er eerder al 350 ontslagen zijn gevallen. Dit heeft ongetwijfeld gevolgen voor de studenten. Henshuijs: “We roepen studenten op contact met ons op te nemen als ze door deze bezuinigingen tegen problemen aanlopen”.

Nu twee MBO-instellingen in zeer korte tijd met grote tekorten zijn komen te zitten, moet de vraag worden gesteld hoe groot de problemen in het MBO precies zijn. Welke school is de volgende? De bestuurders van deze scholen hebben dure spelletjes gespeeld. Ze hebben zich niet bezig gehouden met hun kerntaak, namelijk goed onderwijs, maar met het kopen of bouwen van duur vastgoed en de handel in derivaten.

Er wordt nu door een commissie onderzoek gedaan naar Amarantis. JOB wil dit onderzoek uitbreiden naar alle MBO-instellingen. JOB roept de minister op om een onderzoekscommissie te laten kijken naar de financiële toestand van alle MBO instellingen. Daarnaast moeten geldstromen in het MBO geoormerkt worden, zodat een school niet zomaar een grote zak geld krijgt waarmee bestuurders aan de haal kunnen gaan. Henshuijs: “We kunnen het ons niet veroorloven om te wachten op de derde school die in problemen komt”.

Back To Top