Skip to content

OV-kaart minderjarige mbo’er laat te lang op zich wachten

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is blij met de invoering van de ov-studentenkaart voor minderjarige mbo-studenten, maar baalt dat de invoering van het reisrecht zo lang op zich laat wachten. Pas vanaf 1 januari 2017 kunnen alle mbo-studenten gebruik maken van het reisrecht. Tijdens het rondetafelgesprek over het wetsvoorstel leenstelsel, vandaag in de Tweede Kamer, zal JOB pleiten voor de invoering van de kaart per september 2015.

Michiel Steegers: “Op de vraag waarom de invoering twee jaar op zich laat wachten krijgen wij te horen dat er nog allerlei formaliteiten moeten worden geregeld en de uitvoer niet voor die tijd geregeld kan worden. Ondertussen zien wij wel dat het leenstelsel als haastklus wordt doorgevoerd. De wil om de kaart eerder beschikbaar te stellen lijkt te ontbreken”.

Een snelle invoering van de OV-studentenkaart is essentieel om de toegankelijkheid van het onderwijs in de meest letterlijke zin te kunnen waarborgen. De toegankelijkheid van het onderwijs staat daarnaast op het spel door het leenstelsel.

Jaarlijks stromen ongeveer 25.000 mbo-studenten door naar het hbo en worden zo benadeeld door het leenstelsel. Een op de vijf mbo-studenten zegt waarschijnlijk niet door te studeren naar het hoger onderwijs, wanneer het leenstelsel zal worden ingevoerd, zij vinden de kosten voor een vervolgopleiding te hoog. JOB roept mbo-studenten op zich aan te sluiten bij de actie op 14 november op het Malieveld.

Back To Top