Skip to content

Protestverslag stop het leenstelsel

Vele  mbo-studenten uit het hele land demonstreerde vrijdag 14 november tegen het leenstelsel. In totaal waren er 5000 scholieren, studenten en ouders aanwezig op het Malieveld in Den Haag. Om 11:30 kleurde de straten van Den Haag JOB-blauw met de protestmars die was georganiseerd samen met ROOD (Jong in de SP). Studenten roepen leuzen tegen het leenstelsel, en ook voor het Ministerie van OCW laten studenten nogmaals van zich horen. Wanneer de protestmars met honderden studenten op het Malieveld aan komt kan men niet meer om de mbo-studenten heen.

Minister Bussemaker en de schuldencoalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks willen de basisbeurs afschaffen en een schuldenstelsel (leenstelsel) invoeren. Veel mbo-studenten maken zich zorgen over de mogelijkheden om te kunnen doorstuderen. Kim Wiggers student van het Summa College: “ik heb al een opleiding en studieschuld maar geen werk. Ik durf met het leenstelsel geen hbo-vervolgstudie meer te gaan volgen. Hoe moet dat straks met het leenstelsel?’ Vraagt Kim aan de aanwezige politici op het podium. Vervolgens ontstaat een debat tussen de aanwezige politici.

Wanneer Michiel Steegers, voorzitter JOB vraagt of er ook mbo’ers aanwezig zijn, gaan de protestbordjes en JOB vlaggen en ballonnen omhoog. Het is duidelijk zegt Michiel: “Mbo-studenten willen doorstuderen maar ze durven niet aan die gigantische schuldenberg te beginnen. De keuze om door te studeren moet gemaakt worden door de student, niet door de dikte van je portemonnee en door Jet! We gaan net zolang door tot het leenstelsel van tafel is. Samen staan we sterk. Blijf in actie komen tegen dit idiote plan!”

Annelotte van het LAKS begint haar speech met “De minister heeft gezegd geen competente rebellen te zien, nou jet hier zijn wij, met duizenden studenten op het Malieveld”. LAKS roept vervolgens de Eerst Kamer op om tegen de plannen van het leenstelsel te stemmen.

Voorzitter van de Landelijke studentenvakbond (LSVb): “op je 17e mag je nog niet stemmen en geen telefoonabonnement afsluiten. Maar de minister verwacht wel dat je dan een torenhoge studieschuld afsluit.” Hoven: “Ook verwacht de minister dat wij 13.000 euro schuld kunnen opvangen met ons spaargeld. Wie heeft er hier 13.000 euro? Ik tel 1 hand..”

De Amsterdamse student Jan Jetze Beitler speelt zijn protestlied ‘Mede mogelijk gemaakt door Jet’ waar ook studenten van het Mediacollege Amsterdam aan hebben gewerkt.

Studenten roepen tijdens de manifestatie leuzen als “Heb je ook zo last van schulden sluit je aan”, “Wij willen stufi” en “Bussemaker mag ik doorstuderen, ja of nee?”. En de hoofdboodschap van de dag is “Handen af van de stufi, stop het leenstelsel”. Wanneer Bussemaker het podium op komt klinkt een luid boegeroep. Het is duidelijk, it’s not over jet!

Wij willen alle studenten bedanken voor hun aanwezigheid!

IMG_9474 new  IMG_9495 new IMG_9502 new IMG_9503 new Kim wiggers michiel IMG_9255 new IMG_9328 new IMG_9341 new IMG_9620 new

 Foto’s: Robert Jan Cornelisse

 

Back To Top