Skip to content

Rapport JOB-Monitor 2014

Mbo’er onvoldoende begeleid in studiekeuze

 Eén op de vier mbo’ers die op het punt staan te kiezen voor de arbeidsmarkt of een vervolgstudie voelt zich daarin onvoldoende begeleid door school. Dat blijkt uit de JOB-monitor 2014, het grootste studententevredenheidsonderzoek van Nederland. Voorzitter Michiel Steegers: “Met invoering van het sociaal leenstelsel en de plannen voor beperkte doorstroom naar het hbo in het vooruitzicht wordt een goede (studie)keuze belangrijker dan ooit. Goede begeleiding is dan ook cruciaal.” De JOB-monitor wordt tweejaarlijks uitgevoerd in opdracht van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Dit jaar vulde in totaal 255.851 mbo-studenten de enquête in: dat is 51 procent van alle mbo-studenten.

 Wij vinden het zorgelijk dat het percentage ontevreden studenten groeit naarmate het keuzemoment dichterbij komt: derdejaars zijn beduidend vaker ontevreden dan eerstejaars studenten. Mbo-studenten die willen doorstuderen staan onder hoge druk om de juiste keuze te maken. Veel studenten op niveau 4 zijn van plan door te stromen naar het hbo. Juist omdat studenten dan worden geconfronteerd met het sociaal leenstelsel is het ernstig dat blijkt dat studenten op niveau 4 minder vaak tevreden zijn over hun begeleiding dan studenten op lagere niveaus. Daarnaast wordt goede loopbaanbegeleiding nog belangrijker nu de doorstroommogelijkheden van mbo naar hbo beperkt worden.

 In totaal heeft JOB mbo-studenten gevraagd naar 21 onderwerpen betreffende hun onderwijs, waaronder stagebegeleiding, studeren met een beperking, lesmateriaal en de behandeling van klachten. Ook hebben we gevraagd om een rapportcijfer te geven voor hun instelling en opleiding. Gemiddeld geven studenten voor hun instelling een 6,5 en voor hun opleiding een 7,0. In 2012 waren dat respectievelijk een 6,4 en een 6,9.

Op 17 juni 2014 is het rapport met de landelijke resultaten gepresenteerd aan Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit gebeurde in de Glazen Zaal in Den Haag. Hierbij waren studentenraden van mbo-instellingen uit heel het land aanwezig. Tevens hebben instellingen op 17 juni 2014 hun eigen resultaten ontvangen. De resultaten zijn online in te zien via www.jobmonitorresultaten.nl. Het landelijke rapport kan gedownload worden via www.job-site.nl/monitor.

Back To Top