Skip to content

Rentestijging niet uit te leggen aan studenten

De nieuwe rentes op studieleningen zijn vastgesteld. Wat zijn rentes eigenlijk? Wat gaat er voor jou veranderen? En wat vindt JOBmbo?

Wat zijn rentes?

Als mbo-student heb je vanaf je 18e recht op een basisbeurs en eventueel een aanvullende beurs. Vanaf dat moment mag je ook bijlenen. Dat betekent dat je geld leent bij DUO en dat op een later moment terugbetaalt. Maar zoals je misschien wel weet: geld lenen kost geld. Dat extra geld wat je moet terugbetalen is rente. Rente is eigenlijk een soort vergoeding aan de overheid omdat zij jou geld hebben uitgeleend.

Wat gaat er voor jou veranderen?

Sinds vorig jaar betalen álle studenten voor het eerst weer rente sinds 2016. Vorig jaar was het rentepercentage voor mbo-studenten hoger dan voor hbo’ers en wo’ers. Voor de studenten die dit jaar voor het eerst op het mbo zijn begonnen zijn deze verschillen er niet meer.

De rente op leningen wordt voor alle studenten in januari 2024 verhoogd, tot zelfs ruim 5x meer dan vorig jaar. Sommige mbo-studenten betalen vanaf januari 2,56% rente (vorig jaar: 0,64%). Anderen gaan 2,95% betalen (vorig jaar: 1,78%). Dit is afhankelijk van het moment van (af)studeren en je afbetaaltermijn. Check bij Mijn DUO wat jouw rentepercentage wordt!

Wat vindt JOBmbo hiervan?

Hoewel JOBmbo het goed vindt dat het rentepercentage en de terugbetaaltermijn hetzelfde zijn geworden voor álle studenten, vindt JOBmbo dat de sterke toename van het rentepercentage niet uit te leggen valt aan studenten. In een periode waarin alles veel duurder is geworden is dit een extra financiële tegenvaller voor studenten. Het mbo moet financieel toegankelijk blijven, en een toename van de rente tot wel 5x draagt daar zeker niet aan bij.

Back To Top