Skip to content

Schoolkosten

Jij krijgt een rekening voor jouw mbo-opleiding. Kloppen de kosten wel? Kijk eens kritisch naar je rekening. Laat het ons weten wanneer je een klacht hebt over schoolkosten.

Benieuwd wat de regels zijn rondom schoolkosten in het mbo?

In het kort - Wat zijn de regels?

  • Als student betaal je: les- of cursusgeld
  • Als student regel je zelf: onderwijsbenodigdheden, zoals schoolboekenwerkschoenen en kleding, softwarelicenties of een laptop wanneer je deze gebruikt als voorbereiding voor je les.
  • De school regelt: een basisuitrusting inclusief gereedschappen, verbruiksmaterialen, examens en toetsen, verplichte activiteiten, softwarelicenties op schoolcomputers, alles om in een praktijklokaal onderwijs te kunnen geven.
  • Vrijwillige bijdrage: als student mag je ook extra activiteiten, voorzieningen of spullen via de school kopen. Dit gaat via een vrijwillige bijdrage, en is dus nooit verplicht.
  • Kun je het niet betalen? Je moet altijd bij de school terecht kunnen voor hulp.

Onze schoolkostenbrochure is gebaseerd op de regels die staan afgesproken in het Servicedocument schoolkosten. Dit document kun je gebruiken als je een bezwaarbrief schrijft.

Vraag of klacht?

Heb jij een vraag of klacht over de schoolkosten? Laat het ons weten! We geven je graag advies.

Bezwaarbrief schrijven?

Download deze conceptbrief en vul zelf de punten in uit het Servicedocument schoolkosten, of gebruik voor een specifieke situatie een van de andere voorbeeldbrieven.

Voorbeelden

Bezwaar tegen aanschaffen basisuitrusting Je krijgt een rekening voor kosten die onder de basisuitrusting van de school vallen. Bijvoorbeeld: gereedschap of verbruiksmateriaal, kosten voor het maken van toetsen of examens, lessen die noodzakelijk zijn voor deze opleiding. Je wilt gereedschappen niet voor persoonlijk gebruik thuis kopen en alleen in de lessen gebruiken. De school hoort te zorgen voor een basisuitrusting, dus je wil bezwaar maken tegen deze kosten.

Bezwaar kosten vrijwillige bijdrage Je krijgt een rekening en deze kosten vallen (deels) onder de vrijwillige bijdrage. Je wilt hier geen gebruik van maken en daarom de kosten niet betalen. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor een excursie.

Opvraag specificatie Je krijgt een rekening van de school, maar het is onduidelijk waar deze kosten voor zijn. Je wilt graag uitleg bij de bedragen, kortom een specificatie van de kosten.

Onderwijsbenodigdheden niet gebruikt Je hebt boeken, licenties of andere onderwijsbenodigdheden niet gebruikt, terwijl er wel van je werd verwacht over deze te beschikken. Je wil graag dat deze onderwijsbenodigdheden van de lijst af gaan, en wil hier kosten voor terugvragen.

Back To Top