Skip to content

Studenten-ov te vroeg ongeldig: Michelle biedt samen met JOB petitie aan

 

Michelle Leine, een 19-jarige mbo-student aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam is een petitie gestart die meer dan 8.700 keer werd ondertekend. Ze wil graag dat studenten tot de laatste lesdag recht houden op het vrije reisproduct op hun studenten-ov. Met de steun van Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) wordt haar petitie vandaag, 3 juli 2018, aangeboden aan de Vaste Kamercommissie Onderwijs.

 

Michelle Leine vindt het “gewoon oneerlijk, ik wil graag dat de geldigheid van de kaart gelijk valt met de zomervakantie”. Op sommige mbo-instellingen in de regio Noord worden studenten in lessen verwacht tot 21 juli, terwijl hun vrije reisproduct op hun ov-kaart al op 16 juli niet meer geldig is. Zij kunnen dan alleen met 40% korting reizen. Afgelopen weken was Michelle al een paar keer in het nieuws in verband met haar actie. Ze heeft 440 pagina’s aan handtekeningen geprint, die ze met de steun van JOB vandaag aanbiedt. De PvdA heeft aangegeven Kamervragen over de kwestie te willen stellen

Timon van Engen, voorzitter van JOB is het met Michelle eens: “Het studentenreisproduct zou voor alle studenten gelijk moeten vallen met de vakantie, dus ook in elke regio”. Dit is nu niet het geval. Mbo-instellingen in de regio bepalen hun eigen schoolvakanties, maar vaak worden de schoolvakantieperiodes aangehouden die de Rijksoverheid vaststelt. Regio Noord bestaat uit de provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel, Noord-Holland en een groot deel van Flevoland. Het gaat dus om een grote groep studenten die hiermee te maken kunnen krijgen.

LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos steunt de petitie ook: “Het mag niet zo zijn dat je in Maastricht wel kan reizen met je OV en in Groningen niet. Elke student verdient eenzelfde behandeling, waar diegene ook woont. Het is tijd dat de minister hier actie op onderneemt”. De vakantieperioden zijn vastgelegd sinds 1994. Een herziening hiervan, waarbij rekening wordt gehouden met de verschuivende vakantiedata zou een oplossing voor het probleem kunnen zijn.

Back To Top