Skip to content

Urennormen

Het kan best lekker zijn als er eens een les uitvalt, maar als dit te veel gebeurt wordt het vervelend. Bovendien heb je recht op onderwijs. Hoe zit dit precies en wat kan jij als studentenraad doen?

Wat zijn je rechten?
Soms kan een opleiding afwijken van het minimum aantal uren. Dit kan alleen gebeuren als de school kan aantonen dat studenten tevreden zijn, dat medewerkers en bedrijven tevreden zijn en dat er voldoende studiesucces is. Mocht de school plannen hebben hiervoor? Dan heb je als studentenraad instemmingsrecht. De school moet dus eerst de studentenraad vragen of zij akkoord gaan met de plannen voordat zij dit kunnen doorvoeren.

Wat zijn de regels rondom urennormen?
 In Nederland is de regel dat ieder jaar van een mbo-opleiding 1600 uur duurt. Hierbij wordt uitgegaan van 40 weken van 40 uur. Van deze uren moeten minimaal 1000 uren op school of tijdens een stage/bpv. De overige 600 kan worden besteed aan huiswerk of opdrachten. Hoewel een opleiding zelf een beetje mag schuiven met het aantal uren dat aan school/stage besteed wordt, is er voor beide een minimum als het gaat om BOL-opleidingen. Dat minimum zie je hier:

BOL opleidingen Aantal uren per opleiding Minimaal aantal uren onderwijs op school (begeleide onderwijsuren) Minimum aantal uren onderwijs in de praktijk (beroepspraktijkvorming)
Entreeopleiding 1.000 600 geen minimum
1-jarige opleiding 1.000 700 250
2-jarige opleiding 2.000 1.250 450
3-jarige opleiding 3.000 1.800 900
4-jarige opleiding 4.000 2.350 1.350

bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooltijden-en-onderwijstijd/overzicht-aantal-uren-onderwijstijd

Tips van JOB

  • Check goed of school wel voldoende onderwijs aanbiedt. Maar let er ook op dat het geen ‘opvuluren’ worden. Aangezien het programma van het onderwijs tijdig bekend moet zijn voordat de opleiding begint, kun je beoordelen of school zich wel aan deze afspraken houdt.
  • Zorg dat je signalen hierover krijgt vanuit de studenten, dan kun je hiermee naar het schoolbestuur stappen!

 

Back To Top