Skip to content

Roosters

Iedere student krijgt er wel mee te maken: het rooster. Zijn er veel klachten over het rooster? Dan kun je dit onderwerp eens oppakken met de studentenraad.

Wat zijn je rechten?
De studentenraad heeft initiatiefrechtJe kan het onderwerp dus zelf op de agenda zetten!

Daarnaast heeft de studentenraad instemmingsrecht op ‘de wijze waarop de student informatie krijgt van de school over inhoud, planning en organisatie van het onderwijs’. Jullie hebben dus een formeel recht over de communicatie rondom roosters.

Een voorbeeld: Modulair Roosteren

Oud-studentenraadslid Dorothea van het Koning Willem 1 College heeft voor ons beschreven wat ‘modulair roosteren’ inhoudt. Onderaan de pagina bij downloads kun je deze tekst ook downloaden.

Waarom?
Bij veel scholen liggen de cijfers omtrent het verzuim van studenten best hoog. Ook wordt er gedurende je opleiding verwacht dat je zelfstandiger wordt. Dit kan je helpen bij de overstap naar het hbo of werk. Daar wordt bijvoorbeeld verwacht dat je alles zelf doet en dat je zelf onderzoekend bent. Om dit te kunnen stimuleren en de verzuim cijfers omlaag te brengen is het idee om modulair te roosteren ontstaan.

Wat is het?
Maar wat is dat nou, dat modulair roosteren. Momenteel maken veel afdelingen en scholen gebruik van roostermakers. Zij zetten het rooster in elkaar, zij zorgen dat de lokalen gepland worden, dat docenten ingeroosterd zijn en dat daar een klas aan gekoppeld wordt. Zij houden ook bij hoeveel uur je wettelijk gezien lessen moet volgen en zij zorgen er dan ook voor dat jij die uren maakt. Hier wordt verandering ingebracht met het modulair roosteren. Bij het modulair roosteren hebben we nog steeds roostermakers nodig. Zij zorgen voor de agenda van de docenten en de lokalen. Zij plannen deze op voorhand in. Zij nemen de studenten hier niet meer in mee. Want dat mogen jullie vanaf nu zelf doen. Er zijn een aantal verplichte vakken die je in moet plannen, deze vakken worden op verschillende momenten aangeboden. Er zijn ook een aantal niet verplichte vakken, hierdoor kan je jezelf bijscholen in onderwerpen die je interessant vindt of waar je iets meer moeite mee hebt.

Hoe ziet het eruit?
Om het inzichtelijk te maken hebben we hiernaast een concept van het modulair roosteren weergegeven. De rode vakken zijn de verplichte vakken, volgens de overheid moet je een verplicht aantal lesuren per jaar halen. De

groene vakken zijn de niet verplichte vakken, deze mag je zelf indelen en zelf kiezen. Onderin is het rooster te zien, bij de blauwe vakken kan je lessen indelen, de zwarte vakken zijn de pauze. Mocht je nou op de maandag ochtend moeilijk uit bed kunnen komen, dan kan je het eerste blok vrijlaten en op een ander moment inplannen. Hierbij moet je ook rekening houden met afspraken bij de dokter en de tandarts. Als je deze op de maandag middag hebt gepland dat is het ook de bedoeling dat je jouw lessen daar omheen plant. Hierdoor daalt het verzuim en doe jij de kennis op die je nodig hebt!

Heb je hier nog vragen over? Neem contact op met JOB!

Back To Top