Skip to content

Studentenraden opgelet: Wie weet heeft jouw studentenraad recht op betere ondersteuning vanuit de school!

Studentenraden opgelet: Wie weet heeft jouw studentenraad recht op betere ondersteuning vanuit de school!

Het nieuwe servicedocument ‘facilitering van studentenraden in het mbo’ is uit! Zie de link hieronder! Dit is een uitleg bij de wet waar iedere mbo-instelling zich aan moet houden. Het document geeft aan waar een goede ondersteuning van een studentenraad uit moet bestaan.

Vinden jullie het tijd dat de school jullie beter ondersteunt bij het opzetten van deelraden? Verdienen jullie een hogere vergoeding voor je werk in de studentenraad? Is het tijd dat er eindelijk een fulltime begeleider komt die studentenraadsleden goed kan coachen? Of is het tijd dat docenten van verschillende opleidingen jullie helpen bij het promoten van de studentenraad?

Door het nieuwe document is de school verplicht om samen met de studentenraad vast te leggen hoe de studentenraad wordt ondersteund door de school om de studentenraad goed te laten werken. Maak onder andere afspraken over financiële compensatie, vrijstellingen, het gebruik van communicatie kanalen, het budget van de studentenraad, het gebruik van laptops en een eigen ruimte of vakevaluaties. Én kijk wat er nodig is om deze afspraken na te komen.

Als studentenraad moet je met goede argumenten komen welke ondersteuning goed bij jullie raad past. Heeft jullie school bijvoorbeeld veel locaties en weet je daarom niet wat er op elke locatie speelt? Dan is het logisch dat de school investeert om op deze locaties deelraden of studentenpanels op te zetten waar je als studentenraad op bezoek kunt. Of hebben jullie problemen met de zichtbaarheid van de studentenraad? Dan is het logisch dat de school bijvoorbeeld investeert in goed promotiemateriaal voor de studentenraad. Of is de drempel voor studenten hoog om contact op te nemen met de studentenraad? Een eigen ruimte waarin je elkaar kunt ontmoeten en waar altijd een student van de studentenraad te raadplegen is kan hierbij goed helpen!

Volg voor het onderhandelen bijvoorbeeld de tips uit het volgende filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=24JKZIGunKI

Benieuwd naar wat andere scholen doen? Heb je hulp nodig bij een goede onderbouwing van jullie standpunten? Of vragen over hoe het servicedocument in zijn werk gaat? Neem contact op via info@jobmbo.nl.

Back To Top