Skip to content

Verslag van de ‘JOB rondt af’- dag

Twee mbo studenten hebben ieder een verslag geschreven van de JOB rondt af dag die vrijdag 15 juni plaatsvond in Amersfoort. Hier kan je lezen hoe zij die dag hebben ervaren.

Verslag van Karin de Boer

Mijn naam is Karin de Boer dit schooljaar was ik de voorzitter van de Studentenraad van het Clusius College in Hoorn. Samen met een grote groep raadsleden en wat afgevaardigden van de Studentenraad Clusius College Alkmaar zijn we op vrijdag 15 juni 2012 naar de landelijke MBO participatiedag in Amersfoort geweest, georganiseerd door JOB!

De dag begon met de presentatie over de cijfers van de JOB-monitor. Voor de Studentenraad was het handig en leuk om te zien dat schoolzaken niet alleen aandacht verdienen op onze school maar dat dit landelijk verbeterd of veranderd kon worden. Tijdens de presentatie van de JOB-monitor liepen alle Clusius College mensen over van nieuwe ideeën hoe we ons MBO onderwijs naar een nog hoger level kunnen tillen.
De twee bestuursleden van het JOB gaven duidelijk en overzichtelijk weer over hoe het op hun MBO school eraan toe ging. De raakvlakken werden al heel snel zichtbaar. In veel gevallen lopen de verschillende scholen tegen dezelfde problemen aan.

Vervolgens sloten we met zijn allen het geweldige project: “Jij beslist mee!” af. Voor onze Studentenraad heeft het “Jij beslist mee!” project veel betekend! Het heeft ons goed ondersteund en op weg geholpen. Maar we kunnen nog altijd verbeteren en professionaliseren. We hopen dat JOB dit nog kan blijven ondersteunen!

Toen we allemaal uit acht verschillende onderwerpen mochten kiezen om over te praten met beleidsmedewerkers, directeuren, politici anderen Studentenraadleden ontstonden er mooie dingen. Zo kan er nog veel verbeterd worden in de omgang met een student met een beperking, zonder dat deze student een stempel op zijn voorhoofd gedrukt krijgt! Interessante ontwikkelingen waarbij het weer goed is dat studenten zelf daarover een mening vormen en deze uitten!

Tijdens de pauzes werd er nog volop gesproken over wat andere Studentenraden onder andere doen en waar ze tegen aanlopen. Uiteindelijk ging onze Studentenraad met een heel aantal visitekaartjes de workshops in. Ontzettend veel geleerd en gehoord over wat andere mensen binnen het MBO onderwijs beweegt en bezig houd. We konden nog uren verder praten over de huidige stand van zaken en de gedroomde situatie.

Na een geweldig komische afsluiting hebben we met zijn allen nog een borreltje gedronken om met een vol hoofd op naar huis te gaan! We gebruiken nu nog vaak de anekdotes: “De school is net een boerderij!” en we maken alleen nog maar foto’s vanaf boven!!!!

De landelijke MBO participatiedag was top! We kunnen niet wachten tot de volgende JOB dag om verder te netwerken en te sparren over nieuwe ideeën,om zo met zijn allen nog beter te worden! Over deze dag praten we nog lang na! Super!

Verslag van Lisa van Roon

Vrijdagochtend, 15 juni 2012. Het lijkt zo’n gewone vrijdagochtend, toch is dat niet het geval. Bus 52 vanaf Amersfoort Centraal is bomvol. De meeste mensen in deze bus hebben een en dezelfde bestemming. Leerhotel het Klooster aan de Daam Fockemalaan te Amersfoort. Sommige van hen hebben al een flinke reis achter de rug, zo klinken er dan ook accenten vanuit vele uithoeken van ons land. Studenten, docenten, beleidsmakers, bestuursleden en politici komen allemaal voor hetzelfde. JOB rondt af. Ze komen voor de resultaten van de JOB monitor, het landelijke tevredenheidsonderzoek onder mbo-studenten is dit keer door ruim 215.000 studenten ingevuld.

Leila, een van de medewerkers van JOB presenteert de resultaten van de monitor. Bestuursleden Lawrence en Ben lichten de actiepunten nog even toe en vervolgens worden de deelnemers aan deze dag gegroet vanuit Den Haag door Preston, voorzitter van de JOB, die ons kan vertellen dat minister van onderwijs Marja van Bijsterveldt de actiepunten overneemt.

Deze dag draait echter niet alleen om de resultaten van de JOB-monitor, na Leila spreekt medewerkster Jildau de volle kerkzaal in het leerhotel toe. Het project ‘Jij beslist mee’ wordt vandaag ook afgesloten. De hieraan deelnemende studenten worden bedankt voor hun enthousiasme en inzet aangaande het opzetten van studentenraden.

Na het luisteren naar Leila en Jildau is het tijd om zelf eens iets actiever te worden. De aanwezigen worden gevraagd zich te verdelen in groepjes, waar gesproken wordt over verschillende onderwerpen die spreken voor de actiepunten voortgekomen uit de JOB-monitor. Daar waar iedereen net nog zo bescheiden kon knikken, ontstaan er nu discussies, over hoe het mbo onderwijs beter kan. Een punt waar iedereen het later over eens is, komt er op neer dat we elkaar allemaal moeten helpen, om dit mooie onderwijs een stuk mooier te kunnen maken.

Na de lunch, verzorgt door gedreven mbo-studenten, is het tijd voor een aantal interessante workshops. Van het leren over anderen bij generatie leren tot het inzetten van social media en van op je handen zitten tot actief motiveren bij energizing. En dat alles in gemengde groepen, en hoewel studenten en beleidsmakers lijnrecht tegenover elkaar konden staan, gingen ze vandaag haast hand in hand en leerden ze van elkaar.

Een mooie dag, waarop ONS mbo onderwijs centraal stond en een ieder iets, al was het maar een klein beetje, kon bijleren. Een applausje voor een ieder die hieraan heeft bijgedragen!

Back To Top