Skip to content

Wat is een studentenraad?

Iedere school is verplicht om een centrale studentenraad te hebben. De studentenraad is een groep studenten die meepraat over wat er speelt op school. Iedere student kan zich hiervoor aanmelden. De belangrijkste taken van de studentenraad zijn: advies geven aan de school wanneer het gaat om zaken die gevolgen hebben voor de student, instemmen (en mening geven) op het beleid en de begroting van jouw school en het praten met studenten over wat zij belangrijk vinden binnen school. Veel studentenraden organiseren ook evenementen.

Centrale studentenraad

De centrale studentenraad heeft contact met het CvB. De centrale studentenraad wordt betrokken bij onderwerpen die voor de hele school van belang zijn. Zij geven vervolgens hun mening over de plannen én zij laten weten wat de studenten van hun school belangrijk vinden.

Deelraden

Als een onderwijsinstelling te groot is voor studentenraad of op meerdere locaties zit, kunnen deelraden worden opgericht. Deze deelraden overleggen dan met de centrale studentenraad. Het voordeel is dat de deelraden beter weten wat er op hun opleiding, sector, domein of locatie gebeurt en kunnen daardoor de centrale studentenraad goed informeren.

Klassenvertegenwoordigers

Om echt een goed beeld te krijgen van wat er binnen opleidingen speelt, kan een school beslissen om ook met klassenvertegenwoordigers te werken. Zij geven aan de studentenraad door wat er binnen hun klas speelt en wat zij vinden dat beter kan. Ook doen zij de terugkoppeling naar hun klasgenoten: wat is er met hun mening gedaan? En waarom is dat zo besloten?

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top