skip to Main Content

Hoe werkt selectie en loting op het hbo?

Bij een numerus-fixus-opleiding wordt er maar een beperkt aantal studenten tot de opleiding toegelaten. Daarvoor worden extra toelatingseisen gesteld. Soms is er een uitgebreid selectietraject. Het andere deel van de opleidingsplaatsen wordt vergeven door loting. Bekijk hier meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Vanaf het studiejaar 2017-2018 veranderen de regels rondom toelating bij een opleiding met een numerus fixus. Vanaf 2017-2018 kun je niet meer direct toegelaten worden en is er ook geen loting meer. In plaats daarvan bepaalt de hogeschool zelf hoe de selectieprocedure er uitziet. Er wordt dan niet meer alleen gekeken naar het gemiddelde eindexamencijfer. Belangrijk zijn ook motivatie, persoonlijkheid en eerdere schoolprestaties. De onderwijsinstelling bepaalt wat de selectiecriteria precies zijn.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top