Skip to content

Hoe zit een hbo opleiding over het algemeen in elkaar?

Hoe lang duurt een hbo-opleiding?
Een hbo-opleiding duurt 4 jaar (versneld soms 3 jaar). Je studie op het hbo is meestal verdeeld in modulen. Elke module wordt getoetst met een examen. Wat je voor die examens moet doen en hoe de examens er uit zien verschilt per opleiding en per module.

De internationale titel Bachelor krijg je als je het hbo of een deel van de universiteit afrondt.
De bachelor-titel in het hbo wordt altijd in combinatie met het vakgebied genoemd.

In het eerste studiejaar ga je voor de propedeuse. Haal je deze niet in twee jaar dan mag je meestal de opleiding niet voortzetten. Je kan dan een negatief studieadvies krijgen.
Daarna kun je doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. Je kan ook met je propedeuse overstappen naar andere hbo-opleidingen of een vergelijkbare universitaire opleiding. Tijdens de hoofdfase ga je je verdiepen in het onderwerp van je opleiding. Dit betekent ook stage lopen.

Bij sommige hogescholen moet je ook in de vervolgjaren een verplicht aantal studiepunten halen. In ieder geval moet je voor je studiebeurs een minimum aantal studiepunten (ECTS) per jaar behalen.

Wat zijn studiepunten (ECTS)?
Elk opleidingsprogramma is verdeeld in ECTS. Een studiepunt – ofwel een ECTS – staat voor 28 uur studie. Een studiejaar omvat 60 ECTS. Dit komt overeen met 1680 studiebelastingsuren. Een vierjarige hbo-opleiding heeft 240 ECTS.

Hbo instellingen maken gebruik van een internationaal studiepuntensysteem. Dat is ingevoerd om in Europa opleidingen met elkaar te kunnen vergelijken en zodoende internationalisering van het hbo-onderwijs te stimuleren. ECTS staat voor “European Credit Transfer System”. Dit is een internationaal studiepuntensysteem. Het is ingevoerd om in Europa opleidingen in het hoger onderwijs te kunnen vergelijken.

Wat is een propedeusejaar?
Elke opleiding in het hoger onderwijs heeft een propedeuse. In het propedeusejaar leg je de basis voor de rest van je opleiding. Daarna start de hoofdfase en ga je je specialiseren.
Als je alle onderdelen van het propedeuse-programma hebt behaald, krijg je het propedeusediploma. Je moet dan 60 ECTS behaald hebben.

Er is geen apart propedeuse-examen. Als je het propedeusediploma niet hebt behaald, kun je vaak toch door naar het tweede jaar. Dan moet je wel een minimum aantal studiepunten (ECTS) hebben verzameld. In het hbo kun je niet “blijven zitten”.

De meeste hbo-opleidingen hebben een bindend studieadvies aan het eind van het eerste jaar. Dit betekent dat je moet stoppen met de opleiding als je een negatief studieadvies krijgt.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top