Skip to content

Krijg ik vrijstellingen op het hbo?

Soms kun je voor bepaalde onderdelen van je hbo opleiding vrijstellingen krijgen. Vrijstellingen voor mbo’ers in het eerste jaar van het hbo kunnen soms oplopen tot een heel studiejaar. Van alle mbo-opleidingen en hbo-opleidingen is landelijk vastgesteld of er overlap is tussen de mbo-opleidingen op niveau 4 en de hbo-opleidingen.

Zo zijn hbo-opleidingen te verdelen in verwante opleidingen, beperkt verwante opleidingen en niet verwante opleidingen. Ingewikkeld, maar wel de moeite waard om naar te informeren tijdens open dagen!

De verschillende hogescholen hebben de verwantschappen met mbo-opleidingen op hun eigen manier geregeld. In sommige gevallen kun je speciale verkorte routes volgen of studeren in een vrijstellingensysteem. Dit kan zo een heel jaar schelen! Behalve verwante hbo-opleidingen zijn er ook beperkt verwante hbo-opleidingen. Een gering aantal onderdelen van de mbo-opleiding en de hbo-opleiding overlappen elkaar dan. De tijdswinst is dan kleiner maar kan nog steeds aanzienlijk zijn.

Niet verwant maar toch vrijstelling
Voor mbo-opleidingen in detailhandel, wonen, groothandel en internationale handel zijn op landelijk niveau helaas geen verwante hbo-opleidingen vastgesteld.

Van niet verwante hbo-opleidingen is landelijk vastgesteld dat er geen overlap bestaat met een mbo-4-opleiding. Toch kun je dan soms voor bepaalde onderdelen vrijstellingen krijgen. Dat is mogelijk doordat het ROC en de hogeschool voor bepaalde mbo- en hbo-opleidingen afspraken hebben gemaakt. Dit zijn regionale afspraken. Vrijstellingen moet je bij de hogeschool en de opleiding aanvragen. De meeste hogescholen hebben hiervoor hun eigen procedure. Vraag ernaar bij de decaan van je ROC of je hogeschool.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top