Skip to content

Hoelang zijn de resultaten van het centraal examen en instellingsexamens geldig voor vrijstelling?

Centraal examen

Er is geen wet- of regelgeving meer die bepaalt hoelang een resultaat geldig is. Heb je je examen voor 2010 gemaakt (dat wil zeggen, vóór de invoering van de referentieniveaus), dan krijg je geen vrijstelling.
Het is wel mogelijk dat jouw school zelf beleid heeft opgesteld over hoelang je cijfer geldig is, wat zij dan bijvoorbeeld opnemen in de onderwijs- en examenregeling (OER). Verder is het aan een examencommissie om hierover te besluiten. Mail dus altijd de examencommissie! Nooit geschoten is altijd mis.

Voorbeeld:
Stel dat jij vier jaar geleden een klein zesje hebt gehaald voor Nederlandse taal op 2F en daarna vier jaar in je eentje in Spanje hebt gewoond, dan kan het best zijn dat de examencommissie het beter vindt om jou geen vrijstelling te geven zodat je weer aan je Nederlands kunt werken tijdens de opleiding. Als je vier jaar geleden een klein zesje hebt gehaald voor Engels op A2/B1 en daarna vier jaar in Londen hebt gewoond, is de situatie natuurlijk weer heel anders.

 

Instellingsexamen

De geldigheid van instellingsexamens ligt iets ingewikkelder. De school bepaalt namelijk zelf of de stof die getoetst is tijdens het instellingsexamen nog voldoet aan wat studenten over dat vak moeten weten. In de OER (onderwijs- en examenreglement) zou moeten staan wat de regels zijn over vrijstellingen voor instellingsexamens.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top