Skip to content

Hoeveel rust moet ik nemen na werktijd en op hoeveel pauze heb ik recht?

* Na een werkdag mag je 11 uur aaneengesloten niet werken. Wel mag deze rustperiode eens in de 7 dagen ingekort worden tot 8 uur als de aard van het werk of de bedrijfsomstandigheden dit nodig maken.
* Na een werkweek mag je 36 uur aaneengesloten niet werken. Als je werkweek bijvoorbeeld op zaterdag om 16.00 uur eindigt, mag je vanaf maandag om 04.00 uur weer aan het werk gaan.
* In een periode van 14 dagen werk je minimaal 72 uur aaneengesloten niet. Deze periode mag gesplitst worden in 2 perioden van minimaal 32 uur.

Pauze
Pauze is nadrukkelijk geen arbeidstijd, maar vrije tijd. Een pauze die langer duurt dan een kwartier wordt meestal niet uitbetaald.
Als je langer dan 5,5 uur werkt, heb je minimaal 30 minuten pauze. Deze pauze mag worden gesplitst in 2 keer een kwartier. Als je langer dan 10 uur werkt, is je pauze minstens 45 minuten. De pauze mag worden gesplitst in meerdere pauzes van elk minimaal een kwartier.

16 of 17 jaar
Ben je 16 of 17 jaar? Dan gelden andere regels voor rusttijden en pauzes. Voor meer informatie, zie de vraag “Hoeveel uur mag ik stagelopen als ik 16, 17 of 18+ ben?’

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top