Skip to content

Hoeveel uur mag ik stagelopen als ik 16, 17 of 18+ ben?

Het maakt uit of je 16, 17, of 18+ bent, de arbeidstijdenwet is namelijk van toepassing. Soms zijn de afspraken die bij de CAO gemaakt zijn anders dan de arbeidstijdenwet, kijk dus ook naar de CAO van je stage.

Als je 16 of 17 bent gelden de volgende regels:
– Je mag niet werken tussen 23.00 uur en 06.00 uur of 23.00 uur en 07.00 uur.
– Je moet een keer een half uur pauze of 2 keer 15 minuten pauze krijgen als je een dienst hebt van meer dan 4 en een half uur.
– Je moet minimaal 12 uur per dag rust.
– Je moet minimaal 36 uur per week (7 x 24 uur) rust hebben.
– Je hebt minimaal 13 vrije zondagen per 52 weken.
– Nachtdiensten zijn verboden.
– Je werkt per dienst maximaal 9 uur.
– Je werkt per week maximaal 45 uur.
– Per 4 weken heb je een gemiddelde arbeidstijd van 40 uur per week.
Verder geldt schooltijd = arbeidstijd. Dus als je op een dag 6 uur op school zit, dan mag je die dag nog maar 3 uur werken.

Als je 18 jaar of ouder bent gelden de volgende regels:
– Je werkt per dienst maximaal twaalf uur.
– Je werkt per week maximaal zestig uur. Je mag niet iedere week 60 uur werken. Over een periode van 4 weken mag je gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar je mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag je gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.

Voor een aantal werknemers en beroepen gelden andere regels voor onder andere werktijden en rusttijden. Kijk hier voor meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werktijden/vraag-en-antwoord/brochures-arbeidstijdenwet-en-arbeidstijdenbesluit

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top