Skip to content

Ik heb mijn examen gemist, wat nu?

Als je je examen hebt gemist, kun je misschien nog een extra kans krijgen. Je hebt in het mbo recht op minimaal 2 kansen om centrale examens te halen te halen. Je school mag meer kansen aanbieden. Hoeveel kansen je krijgt, kun je navragen bij je school of terugvinden in je onderwijs- en examenreglement (OER).

Heb jij een van de kansen gemist door overmacht (bijvoorbeeld ziekte) dan kun je bij de examencommissie een nieuwe kans aanvragen. Zij zullen bepalen of jij hier ook daadwerkelijk recht op hebt.

Als student heb je recht op de eerste herkansing voor de centrale examens binnen de studietijd die ervoor staat om jouw opleiding te halen. Dat betekent dat je geen studievertraging op mag lopen omdat jij de eerste herkansing nog niet hebt gehad. De school moet deze eerste herkansing inplannen voor de datum dat jij afstudeert.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top