Skip to content

Ik heb visuele problemen. Welke mogelijkheden heb ik?

Ten eerste is het goed om te weten dat de vraag gesteld moet worden aan de examencommissie of de student het recht heeft op een speciaal examen. De examencommissie maakt hier namelijk het besluit over. Er is best veel mogelijk. Bij een terughoudende examencommissie kun je de school verwijzen naar het CvTE (college voor toetsen en examens) om de regels uit te leggen.

  • Maatwerk is mogelijk en wordt geregeld in overleg met CVTE.

De aanpassing is maatwerk. Niet elke visueel beperkte student is vertrouwd met dezelfde hulpmiddelen. Soms zijn verduidelijkte tekeningen genoeg, soms moeten tekeningen worden vervangen. Het ingewikkelde maatwerk gebeurt door het CvTE eventueel na contact met de instelling. Het is daarom noodzakelijk dat het op tijd bekend is voor welke student maatwerk nodig is. Met jou, de student, kan worden nagegaan of de standaard uitvoering met enige aanpassingen (groter beeldscherm, gebruik makend van audio-ondersteuning, extra tijd) goed is. Op www.examenbladmbo.nl staan voorbeelden van aangepaste examens, die nuttig zijn om vooraf te bekijken en om mee te oefenen.

  • Kleurenblind

Het is toegestaan om aan de toezichthouder bij het examen te vragen welke kleur een door jou aangewezen lijn of vlakdeel heeft.

  • Centrale examens:

De examentijd wordt verlengd met een half uur.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top