Skip to content

Ik word op mijn stage gediscrimineerd. Wat kan ik doen?

Lukt het jou maar niet om een leerwerkplek te vinden? Heb je het vermoeden dat de reden daarvan is dat je een buitenlandse naam hebt, omdat je zwanger bent of omdat je een handicap hebt? Word je op werk door collega’s gepest omdat je homoseksueel bent? Kortom: wordt je gediscrimineerd?

Discriminatie bij het vinden van een stage of op je stage is onaanvaardbaar en onacceptabel. Het is belangrijk dat studenten die stagediscriminatie ervaren zich melden. Hierdoor wordt het inzichtelijk en kan er ook iets mee worden gedaan. Bespreek het eerst met je praktijkbegeleider of je stagebegeleider van school. Wil jij liever niet bij een van je begeleiders aankloppen? Dan kun je altijd terecht bij een vertrouwenspersoon bij jou op school.

Waar kun je discriminatie nog meer melden?

·         Een antidiscriminatiebureau bij jou in de buurt. Via een melding bij discriminatie.nl komt deze uit bij een bureau bij jou in de buurt.
Om discriminatie te melden en voor kosteloos advies of ondersteuning kun je terecht bij het onafhankelijke antidiscriminatiebureau. Daar kun je snel bij jou in de buurt een persoonlijk advies krijgen over de stappen die je kunt ondernemen. Het antidiscriminatiebureau kan, als je dat wilt, ook voor je bemiddelen met de persoon of organisatie die heeft gediscrimineerd. Het antidiscriminatiebureau kan je tevens ondersteunen als je aangifte bij de politie wilt doen of als je je situatie wilt voorleggen aan het College voor de Rechten van de Mens.

·         Het College voor de Rechten van de Mens
Je kunt hier een melding doen of een oordeel aanvragen over een situatie. Een antidiscriminatiebureau kan je ondersteunen bij het voorleggen van zo’n situatie bij het College voor de Rechten van de Mens.

·         De Politie
Je kunt aangifte doen bij de Politie als er sprake is van een strafbaar feit. Een antidiscriminatiebureau kan je hierbij ondersteunen.

·         De SBB
Via het Meldpunt stagediscriminatie van de SBB kun je een melding doen. Naar aanleiding van de melding doet SBB onderzoek. Als de stagediscriminatie aantoonbaar is, kan SBB de erkenning van een leerbedrijf op grond van discriminatie intrekken. Samen met de school zoekt SBB actief naar een vervangende stageplek.

Kom je er niet uit, neem dan contact op met ons en dan helpen wij je verder.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top