Skip to content

Is het mogelijk om nog een mbo-opleiding te volgen als je al een diploma hebt op dat niveau?

Ja, dat is mogelijk als je voldoet aan de wettelijke eisen om tot de opleiding te worden toegelaten. Je mag je opnieuw inschrijven voor een opleiding op hetzelfde niveau als je al een diploma hebt voor een andere mbo-opleiding. Je kunt misschien zelfs vrijstellingen krijgen voor een aantal vakken die je tijdens je eerst opleiding al hebt gehaald. Overleg dat altijd met de school waar je jouw nieuwe opleiding gaat volgen.

Houd er rekening mee dat het gevolgen kan hebben voor je studiefinanciering. Studenten die een bol-opleiding doen op niveau 1-2 hebben onbeperkt recht op studiefinanciering tot de leeftijd van 30 jaar. Maar studenten die een bol-opleiding doen op niveau 3-4 hebben maximaal 4 jaar recht op studiefinanciering tot een leeftijd van 30 jaar. Je hebt dus misschien al een deel opgebruikt tijdens je eerste opleiding.

Voor niveau 1-2 bol-studenten zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en OV-kaart een gift. Voor bol-studenten op niveau 3-4 geldt de prestatiebeurs (dat wil zeggen dat het pas een gift wordt als je binnen tien jaar je diploma haalt). Bbl-studenten krijgen geen studiefinanciering. Neem voor de zekerheid contact op met DUO over jouw situatie om te kijken waar je recht op hebt. Zo kom je niet voor verassingen te staan!

Er zijn geen gevolgen voor de hoogte van het lesgeld wanneer je aan een tweede opleiding begint.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top