Skip to content

Mag een school extra kosten voor een keuzedeel doorberekenen aan de student?

Je school moet zorgen dat de basisuitrusting die je nodig hebt om je opleiding te volgen en af te maken beschikbaar is op school. Het betalen van lesgeld of cursusgeld geeft je het recht om je diploma te kunnen behalen zonder extra kosten te maken. Wel mag de school je vragen een aantal spullen en diensten zelf aan te schaffen, zoals boeken en readers.

Je moet dus kunnen kiezen uit voldoende keuzedelen zonder extra kosten. School mag wel keuzedelen aanbieden waarvoor extra kosten aan je worden gevraagd. Voor het keuzedeel “Internationaal II; werken in het buitenland” geldt bijvoorbeeld dat om het keuzedeel deel te nemen, het nodig is dat je als student een BPV-plaats in het buitenland vindt. Daarmee gaan reis- en verblijfkosten gepaard. Deze kosten mogen op vrijwillige basis worden gevraagd aan de student, maar alleen als je daarnaast voldoende keuze hebt uit keuzedelen zonder extra kosten.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top