Skip to content

Waneer ben je nog leerplichtig?

Tot en met het schooljaar dat je 16 jaar wordt ben je altijd verplicht naar school te gaan. Na het schooljaar waarin je 16 bent geworden ben je verplicht naar school te gaan totdat je een startkwalificatie hebt gehaald. Zonder startkwalificatie ben je verplicht naar school te gaan tot je 18e. Een startkwalificatie is een diploma op minimaal havo-, vwo- of mbo-2 niveau.

Heb je je te laat aangemeld, niet meegedaan met verplichte intakeactiviteiten of heb je een bindend negatief studieadvies gekregen? Dan moet de school alsnog een andere opleiding aanbieden waar je je kan inschrijven. De school hoort daarbij rekening te houden met jouw voorkeuren.

 

Als je onder de 18 jaar bent en je staat niet ingeschreven bij een school, dan moet je meteen samen met je ouders de leerplichtambtenaar bellen die in jouw gemeente werkt. Hij of zij kan je helpen alsnog een passende opleiding en school te vinden. Doe dit altijd, want als je thuis blijft zitten, kunnen je ouders een fikse geldboete krijgen!

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top