skip to Main Content

Wat als ik (of mijn ouders) de schoolkosten niet kan betalen?

Vraag bij jouw mbo-school wat zij voor jou kunnen doen als het gaat om kosten voor onderwijsbenodigdheden (zoals boeken, een laptop) of de vrijwillige bijdrage (voor een excursie, extra voorzieningen).

  • Je moet bij de school terecht kunnen voor hulp. Dit is afgesproken in het Servicedocument Schoolkosten (punt 16).
  • Daarnaast bieden sommige gemeenten financiële ondersteuning bij het betalen van opleidingskosten. Dit komt dan uit de pot ‘bijzondere bijstand’ van de gemeente. Hoe dit precies geregeld is verschilt per gemeente. Soms hebben zij een speciale laptopregeling voor de kosten voor een laptop voor school.
  • Onder de 18 jaar? Wanneer de kosten voor het onderwijs ondanks de financiële bijdragen uit het kindgebonden budget nog steeds een probleem vormen kan er een beroep gedaan worden op Stichting Leergeld. Kijk op hun website wanneer je in aanmerking komt voor financiële hulp.
  • Veel mbo-instellingen bieden een betalingsregeling voor de kosten die met je opleiding gemoeid zijn. Vraag hiernaar!

Vraag bij DUO wat er mogelijk is als het gaat om lesgeld (BOL).

  • Dit betaal je alleen als je 18 jaar bent of ouder. Je krijgt dan ook studiefinanciering of kunt extra lenen via DUO. Je kunt bij DUO een betalingsregeling aanvragen om in termijnen te betalen.

Vraag bij jouw mbo-school wat er mogelijk is als het gaat om cursusgeld (BBL).

  • Dit betaal je alleen als je 18 jaar bent of ouder. Je kunt hiervoor geen studiefinanciering krijgen of extra lenen via DUO. Je kunt wel aankloppen bij het Jongerenloket van de eigen gemeente. Je kunt bij jouw school vaak een betalingsregeling aanvragen om in termijnen te betalen.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top