Discriminatie is het ongelijk behandelen, achterstellen of uitsluiten van mensen op basis van (persoonlijke) kenmerken. Dit kan gebeuren op basis van afkomst, sekse, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, religie, accent, handicap of chronische ziekte. Een voorbeeld van discriminatie is iemand een stage weigeren vanwege een van deze kenmerken als die niet belangrijk zijn. Als iemand zonder rijbewijs solliciteert naar een baan als vrachtwagenchauffeur en wordt afgewezen, dan is dat terecht. Dat is het niet als diegene niet wordt aangenomen, omdat hij of zij vrouw, zwart, moslim of homoseksueel is. In dat geval is er sprake van discriminatie.
Niet alleen tijdens solliciteren kun je tegen discriminatie aanlopen. Discriminatie kan zich ook uiten in een grap, extra in de gaten gehouden worden in de winkel, of in een opmerking. Hoewel veel vormen van discriminatie niet bedoeld zijn om te kwetsen, is het toch belangrijk dat er iets van wordt gezegd als het voorkomt. Of iets discriminatie is, wordt namelijk bepaald door het effect van de actie, grap of opmerking. Wat de grappenmaker bedoelde is hierbij niet van belang. Helaas komt discriminatie regelmatig voor. Het is belangrijk om het te melden, want hoe beter mensen zien hoeveel er gediscrimineerd wordt, hoe meer actie er wordt ondernomen. Antidiscriminatie bureaus helpen jou daarnaast door naar jou te luisteren, door aangifte te doen of door met de andere partij te praten. Loop je niet zelf tegen discriminatie aan, maar zie je het gebeuren? Grijp dan ook in! Kom bijvoorbeeld op voor het slachtoffer of meld samen de discriminatie. |
Staat je vraag er niet bij?
Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.
PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!