Skip to content

Wat is een bindend negatief studieadvies?

Als je begint aan een mbo-opleiding, krijg je in het eerste jaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is een advies om door te gaan of te stoppen met de opleiding. Als het advies negatief is, moet je met de opleiding stoppen.

 

Vaak wordt een OOK voortijdig beëindigd bij een bindend negatief studieadvies. Deze krijg je wanneer de maximale tijd voor studievertraging is overschreden. De maximale tijd voor studievertraging verschilt per opleiding en kun je terugvinden in de (artikelen) van de OOK.

De school is verplicht om tijdig aan een student aan te geven dat hij of zij een studieachterstand heeft opgelopen. De school geeft de student vervolgens begeleiding en een bepaalde tijd om de achterstand in te halen. Dit alles wordt vastgelegd in een document welke vaak een ‘aanvullende overeenkomst’ wordt genoemd.

De school heeft het recht om de OOK te ontbinden wanneer de maximale tijd voor studievertraging is overschreden, maar ze hoeven dat niet te doen. Denk hierbij aan mbo-studenten die door overmacht (ziekte) studievertraging oplopen. Het is in deze gevallen mogelijk om een langere studietijd te krijgen.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top