Skip to content

Wat is een propedeuse?

Een propedeuse, ook vaak ‘P’ genoemd, is een certificaat dat bewijst dat je het niveau van de opleiding aan kan. In het propedeusejaar leg je de basis voor de rest van je opleiding. Daarna start de hoofdfase en ga je je specialiseren.

Voor je propedeuse moet je alle studiepunten van het eerste jaar van de bachelor in een bepaalde tijd halen. Bij de meeste universiteiten en hogescholen bestaat het eerste jaar van de bachelor uit 60 studiepunten. Het mooiste is natuurlijk als je alle punten van je eerste jaar ook daadwerkelijk in het eerste jaar haalt. Als dit lukt, krijg je bij de meeste opleidingen vlak voor de zomer een ceremonie met je studiegenoten, waarbij je propedeuse wordt uitgereikt. Tijdens de master is er geen sprake van een propedeuse, omdat een master vaak maar één jaar duurt.

Als je je hbo-propedeuse behaald hebt, kun je in bepaalde gevallen met een universitaire bachelor (wo) starten. Je hebt niet automatisch toegang tot alle wo-bachelors. Opleidingen mogen namelijk aanvullende eisen stellen.

Als je het propedeusediploma niet hebt behaald, kun je vaak toch door naar het tweede jaar. Dan moet je wel een minimum aantal studiepunten (ECTS) hebben verzameld. In het hbo kun je niet “blijven zitten”. Als je je propedeuse niet in twee jaar haalt, moet je vaak stoppen met je studie. De meeste hbo-opleidingen hebben een bindend studieadvies aan het eind van het eerste jaar. Dit betekent dat je moet stoppen met de opleiding als je een negatief studieadvies krijgt.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top