Skip to content

Wat kan ik doen als ik gediscrimineerd wordt op school?

Wanneer je je gediscrimineerd voelt, dan kun je het melden bij de vertrouwenspersoon op jouw school. Wat je aan de vertrouwenspersoon vertelt blijft binnenkamers, het zal nooit zonder jouw toestemming worden doorverteld. Samen met jou zal de vertrouwenspersoon zoeken naar een oplossing. Wil je het liever niet op school bespreken of melden, bespreek het dan met bijvoorbeeld familie of vrienden en/of bel een van de onderstaande organisaties.

Bij welke organisaties kun je terecht bij discriminatie?

·         Een antidiscriminatiebureau bij jou in de buurt. Via een melding bij discriminatie.nl komt deze uit bij een bureau bij jou in de buurt.
Om discriminatie te melden en voor kosteloos advies of ondersteuning kun je terecht bij het onafhankelijke antidiscriminatiebureau. Daar kun je snel bij jou in de buurt een persoonlijk advies krijgen over de stappen die je kunt ondernemen. Het antidiscriminatiebureau kan, als je dat wilt, ook voor je bemiddelen met de persoon of organisatie die heeft gediscrimineerd. Het antidiscriminatiebureau kan je tevens ondersteunen als je aangifte bij de politie wilt doen of als je je situatie wilt voorleggen aan het College voor de Rechten van de Mens.

·         Het College voor de Rechten van de Mens
Je kunt hier een melding doen of een oordeel aanvragen over een situatie. Je kunt iedere werkdag bellen tussen 10.00 en 16.00 op 030-8883888 om (juridisch) advies te vragen. Zij hebben namelijk heel veel kennis over discriminatie en kunnen jouw vragen daarover beantwoorden. Als je er een melding over wil maken of een klacht in wil dienen, dan kunnen zij jou ook helpen om de klacht beter te verwoorden. Een antidiscriminatiebureau kan je ondersteunen bij het voorleggen van zo’n situatie bij het College voor de Rechten van de Mens.

·         De Politie
Je kunt aangifte doen bij de Politie als er sprake is van een strafbaar feit. Een antidiscriminatiebureau kan je hierbij ondersteunen.

·         Online discriminerende of racistische opmerkingen kun je melden bij MiND

Kom je er niet uit, neem dan contact op met ons en dan helpen wij je verder.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top