Skip to content

Wat kan onder de vrijwillige bijdrage vallen?

Onder de vrijwillige bijdrage vallen spullen of diensten die je kan aanschaffen via school. Je moet er ook altijd voor kunnen kiezen om ze ergens anders te kopen. Deze bijdrage is uiteraard altijd vrijwillig en niet noodzakelijk voor het volgen van de opleiding en het behalen van een diploma. De spullen of diensten onder de vrijwillige bijdrage moeten wel een meerwaarde hebben voor de opleiding. Als je de spullen of diensten wel via school aanschaft dan moet je er uiteraard voor betalen.

De spullen of diensten in deze lijst kunnen onder de vrijwillige bijdrage vallen:

  • Chip/pas:Wanneer je deze (alleen) kan gebruiken voor kantine, kopiëren of telefoon.
  • Kopieerkosten/pas/auteurs (repro): kopieerkosten voor het maken van readers en stencils.
  • Activiteiten:Excursies, buitenschoolse activiteiten of feesten (wanneer ze niet verplicht zijn, bij verplichte activiteiten mogen geen kosten worden berekend).
  • Diploma-uitreiking:Als er een feest voor georganiseerd wordt waarbij je de keus hebt om te komen of niet.
  • Verzekeringen:Aansprakelijkheidsverzekering (WA), ongevallenverzekering en ziektekostenverzekering.
  • Schoolkrant:Wanneer het niet ook specifiek  met de organisatie van je opleiding te maken heeft (er staan bv. geen roosters in).
  • Kantoorbenodigdheden:Denk aan usb-sticks, harde schijven, multomappen, etc. Deze kan de school misschien goedkoper inkopen.
  • Borg:Voor huur van een kluisje, schoolpas, of lenen van gereedschap

“Bovenop de basisuitrusting kan de school extra activiteiten of faciliteiten aanbieden, die vrijwillig zijn, niet noodzakelijk zijn voor het volgen van de opleiding en het behalen van een diploma én wel een meerwaarde hebben voor de opleiding. Hiervoor kan de school de student een bijdrage vragen. De keuze om gebruik te maken van deze extra activiteiten of faciliteiten is aan de student en kan dus nooit verplicht worden gesteld. ” (Bron: punt 14 in Servicedocument Schoolkosten)

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top