Skip to content

Wat zijn de centrale examens en wat zijn instellingsexamens?

Centrale examens zijn landelijke examens die elke mbo-student verplicht moet maken. Deze examens worden digitaal afgenomen en zijn voor iedereen hetzelfde. Studenten op alle mbo-niveaus doen centraal examen in Nederlands (lezen en luisteren). Studenten op niveau 4 doen daarnaast ook centraal examen in Engels (lezen en luisteren). De centrale examens worden gemaakt door Cito in opdracht van het College voor Toetsen en Examens (CvTE).
Let op! Voor Nederlands en Engels krijg je ook toetsen, examens en/of opdrachten van je school. Dit zijn geen centrale examens maar instellingsexamens.

Instellingsexamens zijn alle andere vakken waar jij toetsen of examens van moet maken. Deze verschillen per opleiding en per school.

Vanaf september 2022 zijn de examens voor het vak Rekenen geen centrale examens meer, maar instellingsexamens. Alle mbo-studenten moeten het rekenexamen maken. Voor studenten die vanaf september 2022 starten met een mbo-opleiding op niveau 2, 3 en 4 telt het resultaat van het rekenexamen mee voor je diploma.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top