skip to Main Content

Wat zijn de toelatingseisen voor het hbo?

Studenten met een diploma mbo-4 of havo kunnen naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Leerlingen met een vwo-diploma of hbo-propedeuse kunnen ook voor een studie aan een universiteit kiezen.

Heeft een leerling van 21 jaar of ouder niet de juiste vooropleiding? Dan kan hij of zij een toelatingsonderzoek doen bij een universiteit of hogeschool om alsnog te worden toegelaten.

Te veel jongeren met mbo-4 vallen uit in het hbo omdat hun vooropleiding niet aansluit op de hbo-opleiding van hun keuze. Daarom kan een hogeschool in een aantal gevallen extra eisen stellen aan deze student.

 

  • Voor de pabo(lerarenopleiding basisonderwijs) gelden strengere toelatingseisen, sinds het studiejaar 2015-2016 gelden toelatingseisen voor de pabo (lerarenopleiding basisonderwijs). De toelatingseisen gelden voor een aantal basisschoolvakken. Voldoet het diploma van een aankomend student niet aan de eisen voor deze vakken? Dan moet de aanmelder een toelatingstoets maken.
  • Veel hbo instellingen geven cursussen in de zomervakantie zodat je je kunt voorbereiden op deze toets. De cursussen zijn afgestemd op de toets. Als je enthousiast de cursus volgt, dan is de kans groot dat je de toets haalt! Slaag je voor deze toets dan word je toegelaten.
  • Er kunnen ook selectie-eisenworden gesteld. Je moet dan je motivatie goed kunnen verwoorden of bewijzen dat je talent hebt voor de opleiding. Dit komt veel voor bij de kunstacademies en sportopleidingen en soms ook wel bij business schools. Vaak houden deze opleidingen selectievoorrondes, die al in januari of februari beginnen.

Bron:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/numerus-fixus
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/studiekeuze-en-toelating

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top