Skip to content

Welke soorten keuzedelen zijn er?

Als student kan je kiezen voor 4 soorten keuzedelen:

-Een verdiepend keuzedeel; het keuzedeel en de opleiding die je volgt zijn gericht op hetzelfde beroep. Hierbij verkrijg je specifiekere kennis over een onderdeel van je opleiding, bijvoorbeeld het keuzedeel Verdieping buitenpleisters bij de opleiding Stukadoor en het keuzedeel Gebogen plafond- en wandconstructies bij de opleiding Plafond- en wandmonteur.

-Een verbredend keuzedeel; dit keuzedeel is gericht op een onderdeel van een ander beroep of een nieuw onderdeel van hetzelfde beroep. Denk bij een onderdeel van een ander beroep bijvoorbeeld aan het keuzedeel Catering bij de opleiding Schoonmaker in verschillende omgevingen. Een nieuw onderdeel is bijvoorbeeld gericht op ontwikkelingen en innovaties op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld daarvan is het keuzedeel Geo-ICT bij de opleiding ICT-beheerder.

-Een doorstroomgericht keuzedeel; dit keuzedeel richt zich op onderdelen die relevant zijn voor doorstroom naar een (op)volgende opleiding in het mbo of hbo. Het keuzedeel kan bijvoorbeeld gericht zijn op een hogere beheersing van taal- en rekeneisen of gericht op een onderdeel voor een specifieke vervolgopleiding. Denk aan het keuzedeel Instroom Pabo geschiedenis bij de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker.

-Een bijspijker-keuzedeel (alleen bij een entreeopleiding, officieel remediërend keuzedeel genoemd); dit keuzedeel is gericht op het wegwerken van achterstanden. Studenten die meer moeite hebben met onderdelen van een entreeopleiding kunnen met dit keuzedeel zich blijven richten op onderdelen van de opleiding die extra aandacht nodig hebben en die onderdeel zijn van het betreffende keuzedeel. Bij deze bijspijkerkeuzedelen kan dus wél sprake zijn van overlap met de opleiding.

Een keuzedeel moet een aanvulling zijn op je ‘gewone’ opleiding. Dat betekent dat de inhoud van het keuzedeel niet mag overlappen met de opleiding die je volgt. Dit geldt niet voor het ‘bijspijker-keuzedeel’.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top